Hírek

Újabb tanműhelyet alakított ki az LUK Savaria Kft.

2017. november 16., 16:35

Szeptembertől ugyanis újabb szakma gyakorlati oktatását is végzi a nagyvállalat. A duális képzés keretében már szerszámkészítő végzettséget is szerezhetnek a diákok a gyárban.

Újabb tanműhelyet alakított ki az LUK Savaria Kft.

Gépi forgácsoló diákok éppen kis ajándéktárgyakat készítenek a korszerű gépeken, ezekkel szeretnék meglepni a decemberi tanműhelyi nyílt napra érkező, pályaválasztás előtt álló általános iskolásokat és szüleiket. Az LUK Savaria Kft. 2005-től végzi a gépi forgácsolók gyakorlati oktatását. A létszám növekedése miatt már évek óta két műszakban tanulnak itt a diákok.

Takács Attila Péter - tanuló
Mindig is érdekeltek kiskoromban is a gépek. Az alkatrészek, az autók, és gondoltam, hogy ez a képességeimhez és pont hozzám illik, és jól érzem magam ebben a szakmában.

Ebben a másik tanműhelyben az automatikai, valamint mechatronikai technikusokat képeznek.

Tatai Tamás – szakoktató, LUK Savaria Kft.
Azt szimbolizálja, ha egy munkadarabot.. kiválogatja az alkatrész mintákat.

Tatai Tamás szakoktató egy két egységből álló, mini gyártórendszer részleteit magyarázza a 13. évfolyamos technikus diákoknak, a következő évben már ők írják a működéshez szükséges programot. A szombathelyi nagyvállalatnál ettől a tanévtől kezdve 5 szakmát sajátíthatnak el a tanulók. A gépi forgácsoló, CNC gépkezelő, automatikai, valamint mechatronikai technikus képzés mellé szeptembertől belépett a szerszámkészítő is. Ennek megfelelően egy új tanműhelyt alakítottak ki és szereltek fel.

Nagy Miklós – tanműhelyvezető, LUK Savaria Kft.
4 fő szerszámkészítő tanulóval indítottuk el ezt a képzést, és jelenleg, ahol vagyunk, a kézi forgácsoló tanműhelyben töltik az idejük nagy részét. Itt tanulják meg a kézi forgácsolással kapcsolatos alapismereteket, illetve a geometriai méréssel kapcsolatos alapvető eljárásokat.

A nagyvállalat folyamatos fejlődésének köszönhetően a következő évben több száz fővel bővíti dolgozóinak létszámát. Az oktatott szakmák közül három, például a szerszámkészítő is, hiányszakmának számít, így a diákok a tanuló- és tanulmányi szerződés támogatása mellett állami ösztöndíjat is kapnak. Sikeres vizsgájuk után pedig a gyár kínál számukra biztos munkalehetőséget.