Szombathelyi Televízió a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja
          Hírlevél:      
• név • email cím
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Megnyílt a Smidt Múzeum

Adásban volt: Április 21.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás
Hosszú szünet után ma újra megnyílt a Smidt Múzeum. A közel féléves átalakítás során nemcsak a belső tér újult meg, hanem restauráltak több értékes műtárgyat, könyveket digitalizáltak. Pályázati forrásból több mint 22 millió forintot fordítottak fejlesztésre.


Keppel Csilla azt a képnézegetőt mutatja, amely az egyik újdonság a múzeum megújult kiállításán. Egy lakásbelső hangulatát idézi a földszinti tárlat, amelyen Smidt Lajos fegyvergyűjteményének legértékesebb darabjait könyvek között mutatják be. Megújult az orvostörténeti kiállítás is: látható többek között egy magyar mozgóröntgen automobil makettje is. Az átalakítással a cél az volt, hogy vonzóbbá és látványosabbá tegyék a kiállítást, a múzeumot.

Keppel Csilla, igazgató - Smidt Múzeum
"Már nem időtálló az a nézőpont, hogy a látogató a vitrin túloldaláról mindent megszemlél és akkor mindent megérti, hogy milyen tárgyak vannak bent. Fontos, hogy ezeket ráerősítéssel, interaktív eszközökkel, érintőképernyős monitorral, laminált lapozóval sokkal színesebbé és gazdagabbá lehet tenni."

Az állandó kiállítás megújítására az Oktatási Minisztérium Alfa-pályázata nyújt lehetőséget. Vígh Annamária főosztályvezető elmondta: a Vas megyei múzeumok az elmúlt években 100 millió forintot nyertek ezen a pályázaton, amit a kiállítások korszerűsítésére fordíthattak.

Dr. Vígh Annamária, főosztályvezető - OKM Közgyűjteményi Főosztály
"A megújítás egyszer az interkatív eszközök bevonását, és többet is jelent. Olyan üzeneteket kell lefordítanunk az emberek számára a tárgyakon keresztül, amik a gyűjtés korában nem voltak jelen."

A felújítás után a Smidt Múzeum újra várja a látogatókat. Az ünnepélyes megnyitót ma délután tartották. Elhangzott: a múzeum már benyújtotta az Alfa-programba a következő, az állandó kiállítás megújításának harmadik ütemére a pályázatot. Ennek eredményhirdetése a nyáron várható. A belső után pedig az épület külseje is megújulhat, ehhez 200 millió forint kellene. A tervek már készen vannak, a megfelelő pályázatot várják.


2010. április 21.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.


Román István - 2010.05.22. 15:41
Most (május 22-én) véletlenül ráakadtam a megnyitó videójára. Szivből gratulálok, csak azt sajnálom, hogy nem lehettem ott, de remélem a nyáron fiammal együtt megnézhetjük a kiállítást. Anyuval együtt sokszor puszillak: Pista bácsi


műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében