Hírek

Újra megnyitotta kapuit a Saághy István Erdészeti Információs Központ közparkja

2019. február 26., 14:53

Újra megnyitotta kapuit a Saághy István Erdészeti Információs Központ közparkja, amit hónapokkal ezelőtt zártak le azért, mert az elöregedett fák balesetveszélyessé váltak. A beteg egyedeket kivágták, helyükre újak kerülnek, és felújítják a padokat, valamint a gyerekjátékokat is.

Újra megnyitotta kapuit a Saághy István Erdészeti Információs Központ közparkja

Ezek cincérjáratok. Abból tudjuk, hogy milyen rovarfaj károsítja, hogy a járatok alakja, átmérője milyen. Ha ilyen ovális formájú, akkor általában cincérek, ha körkeresztmetszetű, akkor azok díszbogarak.

Az erdészet közjóléti csoportvezetője azt mutatja, hogy ez a több mint 120 éves kőrisfa menthetetlen volt. Korhadás és rovarok is károsították, ezért kellett kivágni. A parkot az 1860-as években a Saághy család hozta létre. Számos különlegességet is telepítettek ide, a ciprusok, jegenyék, platánok és mammutfenyők már 160 év körüliek.

Bár a parkot folyamatosan és szakszerűen gondozzák, a famatuzsálemek egyes példányai felett eljárt az idő. A beteg egyedek pedig balesetveszélyessé váltak. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. szakértői megvizsgálták a terület faállományát.

Varga Péter
Megállapítottuk, hogy mindenképpen 25-30 fát ki kell sajnos termelnünk, amit a tél folyamán meg is tettünk. Ugyanakkor az olyan fákat, ahol csak koronasérülések voltak, ott koronacsonkolással a fákat életben hagytuk.

Az öreg fák számos madárfajnak biztosítanak élőhelyet. A beteg egyedek kitermelésekor arra is figyeltek, hogy a még megmenthető, úgynevezett költőfákat meghagyják. A kivágott példányok helyére ugyanolyan fafajú fiatal csemeték kerülnek.

Felújítják a padokat, és a különböző gyerekjátékok is megújulnak. Nagy részük már elkészült, de a szabályok szerint ezeket minősíttetni kell, csak ezután vehetik újra birtokba a kicsik a famászókákat.