Hírek

Újra ostromnapok Kőszegen

2021. július 22., 13:00

Minden eddiginél több hagyományőrző csoport érkezik az országból Kőszegre augusztus első hétvégéjén, hogy a helyiekkel együtt elevenítsék fel a város dicső történelmét. Az ostromnapi rendezvénysorozat legnagyobb attrakciója idén is a várostrom, a gyerekeknek pedig külön ostromot is szerveznek, de péntektől vasárnapig kulturális programok sokaságával, kirakodó vásárral is várják az érdeklődőket. Az Ostrom Kupa Nemzetközi Ökölvívó Versenyen pedig több száz sportoló mérkőzik meg egymással.

 

Újra ostromnapok Kőszegen

A fegyver-, viselet- és táncbemutatóra, ostromtársasjátékra érkezett óvodásokra való tekintettel az Ostromnapok sajtótájékoztatóján idén nem sütötték el az ágyút, a programsorozat azonban idén is nagy durranást ígér. A részleteket hagyományosan a Nándorfehérvári Diadal napján, július 22-én ismertették.

Csiki István - történész
A dátum és időpont nem véletlen. Július 22-e, a Nándorfehérvári Diadal napja, a 11 órás és déli harangszók között. 2.40  Szimbolikus dátum, szimbolikus időpontok, szimbolikus hangok.

A kőszegi várfal alól 1532 augusztus végén 11 órakor távozott az utolsó török is, mert nem tudták bevenni a várost, ennek emlékére szólnak ebben az időpontban a harangok. 2007-től emlékeznek meg nagyszabású programsorozattal arról, hogy Jurisics Miklós és maroknyi csapata megvédte Kőszeget az óriási túlerővel szemben.

Básthy Béla – polgármester, Kőszeg
„Ha ezt a sokszínűséget nézzük, azt lehet mondani, hogy ez az a rendezvény, amely a legszélesebb körben talál visszhangot a kőszegiek szívében, lelkében, identitásában, ezért működik.”

Augusztus 6-8 között Kőszeg belvárosában bárki belecsöppenhet a XVI. századot idéző katonai csetepatékba, a törökök már pénteken megkísérlik felgyújtani a várost, a táborokban megismerhetik a vitézek életét. Szombaton és vasárnap is lesz gyermekostrom, élőszereplős ostrom-társasjáték. A programok között szerepel többek között hastáncbemutató, fúvóskoncert, és a BE-JÓ Történelmi táncegyüttes reneszánsz és tűztánca.

A programsorozat legnagyobb attrakciója a várostrom lesz. Minden eddiginél több, 12 hagyományőrző csapat, közel 150 vendégvitéz is érkezik a városba.

Horváth Gábor – elnök, Kőszegi Ostromnapok Egyesület
A hagyományőrző csapatokkal próbálunk olyan ténylegesen kőszegi, eddig nem látott csatát megvívni, ami megfelelhet az akkori kornak.

Többszáz ökölvívó is érkezik a városba, a Fitt-Boksz Egyesület szervezésében nemzetközi versenyt és ifjúsági szintfelmérőt tartanak.

Varsányi Áron – elnök, Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület
„Megrendezzük 13. alkalommal az Ostrom Kupánkat az ostrom nyitó hétvégéjén, ami nemzetközi verseny lesz, a záró hétvégén pedig a Mozdulj Kőszeget, ami honvédelmi és sportnap egyben. Itt meg lesz rendezve a 12. Jurisics Kupa is, lesznek küzdősport bemutatók, Bánhegyi Adrienn fog ugrálókötelezni, és először lesz egy jótékonysági futásunk.”

A bevételt egy beteg kisfiú, Keresztes Vida javára fordítják. Kőszegen a múzeumokat is megostromolhatják az érdeklődők.

Pócza Zoltán – igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
„Olyan bérletet tudnak vásárolni, ami egy hétig érvényes, egyébként is lehet közös jegyet kapni a Patikamúzeumba, a Tábornokházba, és a Jurisics-várba, de ez most egy hétig érvényes. Szeretnénk, ha minél tovább maradnának a vendégek, másrészről az Ostromhétvégén tényleg olyan sok program van, hogy az embereknek nincs kedvük bejönni, és megnézni a múzeumi kiállítótereket, egyebeket.”

A 14. Kőszegi Ostromnapokat augusztus 6-án pénteken 15.32 perckor a Hősök Tornyából eldördülő puskalövések nyitják meg, vasárnap este pedig a Cimbaliband koncertje zárja. A programok a hónap végéig folytatódnak, minden hétvégén kézműves vásárral és zenés estékkel várják az érdeklődőket. A kőszegi Ostromnapok programja az esemény és a város honlapján is olvasható.