Hírek

Újra számítani kell a kullancsok rajzására

2024. március 12., 08:31

A szokatlanul enyhe tél és a folyamatosan emelkedő hőmérséklet következtében újra számítani kell a kullancsok rajzására. A fertőzött egyedek a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás kórokozóját hordozhatják, ami emberekre és a házi kedvencekre is veszélyt jelent. Hatékony fegyver ellenük a védőoltás valamint a gyógykészítmények.

Újra számítani kell a kullancsok rajzására

A tavasz beköszöntével egyre többet tartózkodunk a természetben, így a fokozottan kell figyelnünk a kullancsveszélyre is. Az erőkben, kertekben és parkokban is feltűnnek ezek az ízeltlábúak, ráadásul a szokatlanul enyhe tél miatt rövidebb volt számukra a nyugalmi időszak, így rajzásra lehet számítani. A kullancs csípése önmagában nem jelent kockázatot, csupán némi bőrpírt, irritációt okoz, ami néhány nap alatt eltűnik.

Prugberger László - háziorvos

A nagyobb probléma akkor történik, hogyha ez a kullancs fertőzött volt akár a Lyme-kór kórokozójával, a Borrelia burgdorferi baktériummal vagy a vírusos agyvelőgyulladást okozó kórokozóval. Tehát akkor kell foglalkozni ezekkel a kullancs csípésekkel, ha az erre jellemző tüneteket okozza.

Vas megye kiemelten veszélyes zónának minősül, sok a kullancs, így több közöttük a fertőzött egyed is. Ha a csípést követően láz, hányinger, fejfájás, fényérzékenység, tarkómerevség jelentkezik, mielőbb orvoshoz kell fordulni. Fontos a megelőzés: Lyme-kór ellen nincs védőoltás, antibiotikummal kezelik, agyvelőgyulladás ellen viszont egyre többen kérik az elérhető vakcinákat.

Prugberger László - háziorvos

Két védőoltással rendelkezünk, amivel megelőzhető a vírusos agyvelőgyulladás. Itt az a lényeg, hogy három védőoltást kell beadni az alapvédettség eléréséhez. Három év múlva egy emlékeztető. Ami fontos, hogy már második védőoltás követő 14. napon kialakul a védettség.

Nemcsak az emberekre, hanem a négylábú kedvencekre is komoly veszélyt jelenthet a fertőzött kullancs csípése.

Varjú Gábor - állatorvos, Szombathelyi Állatkórház

Mindennapos és nagyon-nagyon veszélyes, életveszélyes a kutyáknak - ez a babéziózis. Ezt a kullancs csípéssel egy egysejtű vérparazitát old be a kullancs, ami a vörösvértestekben élősködik, szétesnek a vörösvértestek. Az első tünet egy magas láz, bágyadtság és vérvizelés lesz, a kutyusok pisije ijesztő, olyan lesz, mint a tea vagy a kávé, egészen olyan sötét. Olyankor rohanni kell az orvoshoz, ha időben van kezelve pár injekcióval, infúzióval egy-két nap alatt szövödménymentesen meggyógyul.

A házi kedvencek esetében is érdemes a megelőzésre helyezni a hangsúlyt. Az újabb generációs tabletták és cseppentők több hónapon keresztül védelmet biztosítanak. A régebbi szerekkel szemben a kullancsok már ellenállóak, így azok nem elég hatékonyak.