Hírek

Újra választott orvosnál szülhetnek a nők

2010. május 20., 17:32
Vissza kell állítania a Markusovszky Kórháznak a szabad orvosválasztást a szülészeten - így döntött az Egészségbiztosítási Felügyelet. A határozat április 20-án született meg.
Újra választott orvosnál szülhetnek a nők

Lakner László kórházigazgató még 2006-ban egy uniós jogszabályra hivatkozva tiltotta meg a szülészorvosoknak a munka- és ügyeleti időn kívüli munkavégzést a kórházban. Így az orvosok munkaidőn túl nem vezethették le a páciensek szülését.

A Felügyelet a hivatalból végzett hatósági ellenőrzés eredményeként megtiltotta a kórháznak, hogy tovább folytassa jogsértő gyakorlatát, miszerint a szabad orvosválasztás a szülészorvosok beosztásától függ. Egyidejűleg felszólította, hogy tegye lehetővé a páciensek számára a szabad orvosválasztást a jogszabályban meghatározott feltételek szerint, és erről megfelelően tájékoztassa a biztosítottakat. Ha a kórház nem fordul a döntés miatt bírósághoz és a határozatnak sem tesz eleget a megszabott határidőig, egymillió forintig terjedő, ismételten is kiszabható eljárási bírsággal sújtható. A határidő még nem telt le.

Lakner László telefonon úgy reagált Híradónknak a történtekre, hogy a jogászok döntik majd el azt, a szabad orvosválasztás hogyan egyeztethető össze a kórházi munkarenddel. Arról, hogy a nők szülhetnek-e ezután saját orvosuknál, nem nyilatkozott.