MNB
MNB - 2

Hírek

Újraélesztés oktatás az egyetemen

2013. szeptember 02., 17:26

Szombathely a segítés városa – ennek jegyében tanulhatták meg az életmentés legfontosabb mozzanatait a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ elsőéves diákjai. Hetvenen sajátították el a teendőket, az elmúlt közel másfél évben pedig 11ezer embert tanítottak már újraélesztésre Szombathelyen.

Újraélesztés oktatás az egyetemen

„Egy és két, és há' és négy, és harminc...”

A szívmasszázs és a szájból szájba lélegeztetés ritmusát is megtanulták a gólyák a Savaria Egyetemi Központban hétfőn tartott előadáson. A résztvevő mintegy hetven diák figyelmét a polgármester hívta fel az újraélesztés fontosságára.

Puskás Tivadar – polgármester
„Ennél nagyobb baj, amúgy egy ember életében nem nagyon történik, hogyha mi ebben a helyzetben tudunk segíteni, akkor felvérteződtünk mindennel kapcsolatban.”

A diákok szívesen fogadták az elméleti és a gyakorlati feladatokkal összeállított elsősegély-kurzust.

Dömsödi Petra
„Én is meglepődtem, hogy egy ilyen programmal kezdődik a tanév, de azt hiszem ez mindenkinek jól jön, mert bármikor bármilyen helyzetben szükség lehet egy újraélesztésre.”

Gombos Bence
„Én már tanultam régebb óta elsősegélyt: általános iskolában, középiskolában is és a jogosítvány megszerzéséhez is, és még mindig tudtak újat mutatni nekem az oktatók.”

A diákok együtt gyakorolták a lélegeztetést, a szívmasszázs, és azt is, hogyan kell segítséget kérni egy ilyen rendkívüli esetben.

Horváth Balázs – mentőtiszt
„A segítés városa által fémjelzett oktatófilmet vetítettük le egy nagyon rövid elméleti előadással, és nagyjából negyven perces gyakorlati kurzus volt, amin részt vettek a hallgatók. Mi úgy vettük észre, és én is úgy tapasztaltam, hogy többé-kevésbé azért lelkesek voltak és el is sajátították az alapszintű újraélesztést.”

“A segítés városa” program keretében 11ezer embert tanítottak meg már az újraélesztésre az elmúlt 16 hónapban Szombathelyen.