Hírek

Újraélesztési nyílt napot tartottak a mentőállomások

2016. október 17., 17:10

Évente körülbelül 20 ezer olyan eset történik hazánkban, amikor azonnali újraélesztésre lenne szükség, de csak minden tizedik beteg éli túl a hirtelen keringésmegállást. Ezen javíthat, ha minél több laikus tanulja meg a helyes reanimálást. Október 16-án, az újraélesztés világnapján ezért tartottak nyílt napot a mentőállomások.

Újraélesztési nyílt napot tartottak a mentőállomások

Egy speciális bábun mutatták be a mentősök az érdeklődőknek vasárnap, hogy milyen a szakszerű reanimálás. Egy számítógépes program segítségével a kivetítőn a helyes kéztartást, a nyomásmélységet és a megfelelő tempót is ellenőrizni lehetett. Október 16-a az újraélesztés világnapja, ebből az alkalomból nyílt napot tartottak a Sugár úti mentőállomáson, ahol bárki elsajátíthatta az életmentő fogásokat, és megtanulhatta, mi a teendő baj esetén.

Horváth Balázs - mentőtiszt
“Hogyha tíz másodperces légzésvizsgálat alatt nem tapasztal légzést, akkor keringésmegálláshoz hivat vagy hív mentőt a 104-es telefonszámon keresztül. Kér a segítője által félautomata defibrillátort a helyszínre, és maga pedig megkezdi az újraélesztést, ami a 30 mellkaskompressziót jelenti, és a 2 befújásos lélegeztetést szájból szájba.”

Mindezt addig kell váltakoztatva folytatni, amíg a mentők ki nem érkeznek, illetve az újraélesztést végző személyt le nem váltja valaki. Ez a technika kisebb módosításokkal gyermekeknél, sőt csecsemőknél is alkalmazható, igaz, a kéztartás, a nyomáserősség, és a sorrend más. Náluk ugyanis a hirtelen keringésmegállásnak jellemzően légzési, míg a felnőtteknél inkább szív eredetű oka van. Közülük sokan csak későn kapnak segítséget.

Köcse Tamás - vezető mentőtiszt
“Jelenleg csak minden tizedik keringésmegállt éli túl azt a helyzetet, ami a környezetre, a családra rendkívüli lelki terhet ró, hiszen a hirtelen halált előzőleg senki nem sejti, hogy bekövetkezhet. Ez elég jelentős létszámot érint sajnos Magyarországon, körülbelül 20 ezren kerülnek hirtelen keringésmegállásba.”

A Segítés városa program keretében ez idáig már több ezren vettek részt Szombathelyen újraélesztési oktatáson, így egyre bővül azok köre, akik tudnak segíteni baj esetén. A szakemberek szerint ennek is köszönhető, hogy az utóbbi időszakban 15-ről 25 százalékra nőtt azon újraélsztések aránya, amelyeket nem mentősök, hanem laikusok kezdtek meg.