Hírek

Újraélesztési oktatás a sportházban

2018. július 12., 15:33

A közelmúltban tíz új félautomata defibrillátorral gazdagodott a város. Az újraélesztés hatékonyságát nagyban segítő eszközöket a forgalmas intézményekben helyezték el,   használatukra a művelődési és sportházban tartott oktatáson tanították meg az új tulajdonosokat.

Újraélesztési oktatás a sportházban

“Senki nem ér a beteghez, ütni fogok, senki nem ér a beteghez! Kezdje meg az újraélesztést!”

Így működik éles helyzetben a félautomata defibrillátor - ezt mutatták meg az interaktív oktatáson. Az ambubabákon cégek és intézmények vezető munkatársai tanulták meg, hogyan használják szükség esetén a félautomata defibrillátort.

Köcse Tamás - vezető mentőtiszt, OMSZ Vas Megyei Mentőszervezete
“Természetesen amikor megítéltük, hogy valaki nagyon rosszul van, keringésmegállás fenyeget, vagy már a keringésmeállás állapota fellépett, azonnali teendő a mentők hívása, annak a bejelentése a 112 felé, hogy itt újraélesztésre van szükség.”

A szakemberek telefonon adnak instrukciókat a hívó félnek. Ami a defibrillátort illeti, az újraélesztést végzőre is veszélyes lehet az elektromos áram. A résztvevők tudták is, hogy miért.

Csapláros Andra - igazgató, Savaria Múzeum
“Vagy esős időszak, vagy nem egyenletes a talaj, tócsák fordulhatnak elő, a környezetünkben kutyák, gyerkeek… nagyon jó, így van!”

A város alig két hete adott át újabb tíz  készüléket - ezzel együtt már közel 40 helyen hozzáférhető ez az életmentő eszköz a vasi megyeszékhelyen. A félautomata defibrillátor növeli az újraélesztés hatékonyságát, de azonnal meg kell kezdeni a kompresszióval-befúvással történő segítségnyújtást is. Akik ilyen oktatáson részt vettek, elektronikus applikáción is kaphatnak információt arról, hogy a közelben életmentésre van szükség.

Puskás Tivadar - polgármester
“Van egy SzívCity applikáció, ha ezt telepítik és bejelentkeznek a reanimációban jártas emberek, akkor ha a mentőszolgálati központ arról tudomást szerez, hogy valahol történt egy keringésmegállás, akkor automatikusan mindenkit, aki a környéken van, riaszt, hogy ott segítséget kéne nyújtani.”

A polgármester szerint ez emberi kötelessége mindazoknak, akik értenek ahhoz, hogyan kell újraéleszteni valakit.