Hírek

Ülést tartott a Falco gyár környezetszennyezését vizsgáló önkormányzati munkacsoport

2016. február 09., 16:40

A megbeszélés kapcsán Hogyan tovább Falco gyár? címmel tartott sajtótájékoztatót a baloldali ellenzék a Városháza előtt. Lejárt ugyanis a szűrőberendezés beszerelésének és a zajszennyezési moratóriumnak a határideje. Az ülést követően Hende Csaba országgyűlési képviselő is tájékoztatta az újságírókat.

Ülést tartott a Falco gyár környezetszennyezését vizsgáló önkormányzati munkacsoport

Nemény András MSZP-s képviselő szerint ahhoz képest, hogy régebben még csak napirendre sem lehetett tűzni a Falco-gyárral kapcsolatos problémákat, mára fideszes kampánytéma lett belőle. Hozzátette: Szombathely fideszes országgyűlési képviselője felelőtlenül emlegeti a gyár bezárását a felmerülő problémák esetleges megoldásaként, hiszen azzal sokan veszítenék el munkahelyüket. Szuhai Viktor a Demokratikus Koalíció képviseletében és az üggyel foglalkozó önkormányzati munkacsoport tagjaként elmondta: tisztán szakmai alapon próbálnak megoldást találni soron következő keddi ülésükön, amelyről a közgyűlést is tájékoztatják majd.

A gyár által érintett választókörzet képviselője, Kántás Zoltán Hende Csaba elleni politikai lejárató kampánynak minősítette a baloldali sajtótájékoztatót. Miközben az országgyűlési képviselőt próbálják munkájában ellehetetlenteni, ő éppen a probléma megoldásán fáradozik - tette hozzá a fideszes képviselő.

A munkacsoport ülését követően Hende Csaba számolt be arról, hogy a tagok teljes egyetértésben 2 követelést fogalmaztak meg: a mérőműszer mielőbbi elhelyezését és egy hatékony szűrőberendezés telepítését. A mérőműszer elhelyezésére vonatkozó határidő január 31-én lejárt. Mivel addig a Falco nem teljesítette kötelezettségét, ezért 1 millió forint bírságot szabtak ki a gyárra. Ezt az összeget 15 naponta addig kénytelen fizetni, míg el nem készül a berendezés. Még 2011-ben állapították meg szakemberek azt, hogy a gyár által kibocsátott zaj szintje túllépi a törvényileg előírt határértéket. Négy évnyi haladékot kapott a Falco, ehhez képest a tavaly decemberi mérések azt bizonyították, hogy zajkibocsátása még mindig túllépi a megengedett szintet. Felvetődött az ülésen az a gyanu is, miszerint a gyár olyan területen folytat fafeldolgozási munkát, ahol az tilos.