Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Uniós forrásból korszerűsödne a megye hulladékgazdálkodása

Adásban volt: 2011. szeptember 27.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Sikeres pályázat esetén új szelektív hulladékgyűjtő szigeteket alakítanak ki, új hulladékudvarok és egy válogatócsarnok épülne, valamint támogatnák a házi komposztálást. A fő cél a szelektív hulladékgyűjtő rendszer továbbfejlesztése, és csökkentenék a háztartásokból a szilárd lerakókba kerülő hulladék mennyiségét. Hétfőn szakmai túrán ismerhették meg az újságírók, hogyan működnek a már létező hulladékudvarok, hulladékcsarnokok a gyakorlatban.

Szombathelyen mintegy 70 szelektív hulladékgyűjtő szigetet használhatnak az emberek. Sikeres pályázat esetén 80 újabbat helyeznek ki Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén. 7 új hulladéklerakót is építenek, olyat, amilyen Vasváron már néhány éve működik. Itt a lakosság nagy konténerekben ingyenesen elhelyezheti például a fát, fémet, építési törmeléket, lomokat, papírt, és természetesen külön gyűjtik a veszélyes hulladékot is.

Szombathelyen utóválogató csarnokot is építenek. Hasonlót mint Zalaegerszegen. Ide kerülnek a szelektíven gyűjtött hulladékok, ahol tovább válogatják, majd eladják azokat. Havonta 450-500 tonna hulladékot dolgoznak fel.

Horváth Zsolt, hulladékgazdálkodási vezető - Zala-Depo Kft.
Ahol a lakosság már megszokta a rendszer működését ott nagyon jó forgalmat tudunk lebonyolítani. A hulladéktisztaságával is megvagyunk elégedve. A begyűjtött hasznosíttható hulladék 90-95%-a értékesítésre kerül.

A hulladékgazdálkodás megújítását célozza a kőszegi hulladékudvar fejlesztése, járművek beszerzése és a házi komposztálás támogatása is, hangzott el egy sajtótájékoztatón. A régió legnagyobb környezetvédelmi beruházása valósulhat meg sikeres pályázat esetén. A cél, hogy csökkenjen a lerakókba kerülő hulladékok mennyisége.

Marton Zsolt, alpolgármester
Az a földbe kerülve környezeti károkat okoz, újra kell költeni a rekultivációra, költséges módszer a hulladéék lerakása. A válogatás, újrahsznosítás, szelektív gyűjtés a legjobb módszer ahhoz, hogy csökkentsük a hulladék mennyiségét.

A hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás  fejlesztési terve 127 településen mintegy 190 ezer embert érint. Sikeres második fordulós pályázat esetén 2014-ben indulna a rendszer üzemeltetése. A beruházás teljes becsült összköltsége közel 2 milliárd forint.

2011. szeptember 28.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében