MNB - 2
MNB

Hírek

Uniós pályázaton nyert a Markusovszky-kórház

2011. augusztus 16., 13:14

A maximális 160 millió forintot nyerte el a Markusovszky-kórház egy uniós pályázaton, melyet a koraszülöttek ellátásához szükséges informatikai és orvostechnikai eszközök fejlesztésére fordíthatnak. Az országban 20 kórház között összesen 3,8 milliárd forint támogatást osztottak szét. Ezzel az eddigi 10-ről 5 évre csökkenhet a koraszülött ellátásban használatos eszközpark átlagéletkora, így a csecsemők túlélési esélyei is nőhetnek.

Uniós pályázaton nyert a Markusovszky-kórház

Jelenleg 16 csecsemőt ápolnak a kórház perinatális intenzív centrumában. Ez a baba a legkisebb közülük, mindössze 670 grammal született még júniusban. Szombathelyen évente a szülések 8 százaléka koraszülés, arányuk egyre nő. Sok esetben a mesterséges beültetések következményeként születnek korábban a csecsemők. Nagy segítséget jelent majd az osztálynak az eszközpark fejlesztése.

Dr. Káldy Zoltán stratégiai és minőségirányítási igazgató, Markusovszky Kórház
"Az egyik legfontosabb elem a központi monitorrendszer. Minden betegágynál lesz egy betegőrző monitor ami a kisbetegeknek az életfunkcióit figyeli és ez egy központi egységbe továbbítja a jeleket és ott a szakszemélyzet minden betegnek a monitorképét láthatja."

A támogatási keretből egy teljesen új diagnosztikai és terápiás gépparkot alakítanak ki, mind a 12 koraszülött ágynál lesz inkubátor, valamint 6 lélegeztetőgépet is vásárol majd a kórház. Emellett az orvosinformatikai rendszer is megújul, így a kis betegekről minden adat egy helyen lesz látható, ami felgyorsítja a kezeléseket. A 160 millió forintos támogatás 10 százalékát kell a kórháznak önrészként biztosítania. A fejlesztések ezzel nem állnak le, jelenleg egy rehabilitációs pályázaton dolgoznak a vezetők, melynek segítségével újabb 250 millió forintos támogatáshoz juthat rövidesen az intézmény.