MNB
MNB - 2

Hírek

Ünnep a Skanzenben

2016. augusztus 22., 17:29

Kenyeret sütöttek, új időszaki kiállítást nyitottak, kézműves foglalkozásokat és könyvbemutatót is tartottak szombaton a Vasi Skanzenben. A múzeumfalu és az ŐrvidékHáz által közösen szervezett ünnepi programban jól megfért egymás mellett államalapító Szent István király és az 1700. éve született Szent Márton alakja.

Ünnep a Skanzenben

“Nagyon pici vizet teszek.”

Fateknőben kenyértésztát dagasztottak a gyerekek a sótonyi ház udvarán, odabent pedig hagyományos kemencében sültek a cipók. Augusztus 20. az új kenyér ünnepe is egyben. Ezúttal kifejezetten erre az alkalomra összeállított recept alapján Szent Márton kenyerét sütötték meg. Puskás Tivadar polgármester is péklapátot ragadott, és a cipókat Szent Márton módjára osztotta meg a látogatókkal.

Geröly Zoltán - Roznár Pékség
"Ez egy rozskovásszal készült kenyér, amiben árpa és búzamaláta is van. Sertészsírt tartalmaz, kevés köményt, B-vitaminban és ásványi anyagban nagyon gazdag, mivel teljes kiőrlésű rozslisztet is tartalmaz."

Mártont már István király korában is tisztelték, novemberi ünnepe előtt háromnapos vigíliát tartottak. A két szent közötti párhuzam adta az idei családi délután központi témáját. Bemutatták Devecsery László Márton meséi című új könyvét, a gyerekek pedig a Márton-napi hagyományokhoz kapcsolódó játékokat próbálhattak ki.

"Lecsípjük a végét ollóval, és olyan lesz, mint a tű."

A kézműves asztaloknál mézeskalácsot díszíthettek, nemzetiszín kötelet verhettek és bőrszütyőt készíthettek a gyerekek.

Pospischil Barnabás
“Trikolór szalaggal készült kis bőrszütyő, marhabőrből, előre kilyuggatva, a gyerekeknek végig kell fűzni a szalagokat, és a végén a hármasfonást gyakorolva egy kis záró szalagot tudnak összehozni, ebből egy kis pénztárca lesz."

Szent Márton üzenetei és napjának jelentései címmel néprajzi kiállítás nyílt. A tárlatot Puskás Tivadar polgármester és Hende Csaba országgyűlési képviselő méltatta. A skanzen különböző pontjain hét poszter mutatja be Szent Márton alakját egészen november 6-ig. Ő volt a céhek védelmezője, a lovagi eszmény elindítója, az első szent, aki nem halt mártírhalált hitéért.

Horváth Sándor - szakmai vezető, Vasi Skanzen
"A középkor kezdete is Szent Márton. Nem történeti értelemben véve, hanem eszmeiségét tekintve. A nyugati monasztikus szerzetességet ő kezdeményezte, ő alapított már ilyet, noha annak még neve sincsen, mint a Benedek alapította bencések, és így tovább, de ebből nőttek ki ezek a különféle rendek."

A kiállítás nyitását követően megszegték a kenyeret és sóval kínálták körbe a látogatóknak éppúgy, ahogy Szent Márton kiflijét is, amit megoszthattak egymással az ünnepi alkalom résztvevői.