MNB
MNB - 2

Hírek

Urs Widmer "Top Dogs" című darabja a színházban

2012. május 09., 18:03

A legsikeresebb üzletemberek is utcára kerülhetnek egyik pillanatról a másikra - ezt a mindennapi problémát dolgozta fel a svájci születésű író. Péntektől a Weöres Sándor Színházban futnak a Nagy Kutyák, Béres Attila rendezésében. A sajtó munkatársai tegnap este bepillanthattak a kulisszák mögé.

Urs Widmer Top Dogs című darabja a színházban

Mindenki kosztümben és öltönyben érkezik, és mindenkinek jár a kifli és a kávé is, csak most már nem az irodájukban vannak, hanem egy terápián. Tegnap még magas beosztású vezetők voltak, ma már munkanélküliek.

Béres Attila - rendező
És van benne egy erőteljes irónia arra, hogy fentről milyen magasat lehet esni. Egy kicsit mindenki a maga hazugságaira, a maga életére ismerhet benne. Egy nagyon jó kommunikációs tréning."

A terápián együtt dolgozzák fel a történteket, megtanulják, hogy az új szerepükben miként közeledjenek a családjukhoz, hogyan legyenek újra nők és férfiak az ágyban, hogyan bocsássanak meg önmaguknak. Újra megtanítják őket öltözködni, beszélni, mosolyogni.

Van akinek gyorsabban megy, másnak 30 hónap sem elég ahhoz, hogy felfogja, nincs többé munkája.

Orosz Róbert - színész
„Az én Péterem az nem tudja ez a színjátszást, aztán mikor rá kerül a sor, hogy mondania kéne valami történetet, kibukik. Talán ő a legőszintébb, legigazabb fiú, de ezt nem pozitív erény"

A látszólag szomorú történetet a rendező vidám köntösbe bújtatta, a zene és a tánc szerves része az előadásnak. A terepeuta szerepét Kiss Mari alakítja, aki nemcsak a színészeket, de a közönséget is a mosoly és a sírás szűk határmezsgyéjén táncoltatja.

Kiss Mari - színésznő
Az én karakterem szövege, nyelvezete, olyan szakszavakkal van tele, melyek nagyon komoly koncentrációt igényel részemről. Nagyon izgalmas, egy érdekes világot mutat be, és ha nevetünk is, szíven is üt bennünket."

A Top Dogs-ot pénteken láthatja először a közönség a Weöres Sándor Színház Márkus Emília Termében.