Hírek

Út a munkaerőpiacra

2016. április 27., 17:02

A nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatás bővítését, az álláskeresőknek és a munkáltatóknak nyújtott szolgáltatások minőségének javítását szolgálja a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program új projektje, amelyről a Megyeházán tájékoztatták a sajtó képviselőt.

Út a munkaerőpiacra

Út a munkaerőpiacra - ezt a címet viseli az a program, amelynek megvalósítása egyrészt az álláskeresők, különösen az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztathatóságának javítását, nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedését szolgálja. Másrészt a közfoglalkoztatásból a versenyszférába való átlépést kívánja elősegíteni.

Harangozó Bertalan - kormánymegbízott
"Vas megyében 2335 főt kívánunk a projekt keretében megszólítani és tanácsadással, képzéssel, munkáltatóknak nyújtott bértámogatással, bérköltségek támogatásával előmozdítani a foglalkoztatásukat."

A munkaerőpiaci program célcsoportjai a 25 és 64 év közötti regisztrált álláskeresők, a közfoglalkoztatottak és közfoglalkoztatásból kilépők, a pályakezdők, az alacsony iskolai végzettségűek, a tartósan állást keresők, a gyersről visszatérők, valamint az 50 év felettiek. Számukra különféle szakmacsoportokban indít képzést a kormányhivatal.

Harangozóné Vígh Ilona - főosztályvezető, Foglalkoztatási Főosztály
"Mindig arra törekszünk, hogy a munkaerőpiaci kereslet által vezérelt szakirányok kerüljenek előtérbe. 2016-ban egészségügy, szociális szolgáltatás, vendéglátás, kereskedelem, idegenforgalom, gépészet, építészet, nyelv szakmacsoportokban kívánunk képzést indítani."

A program keretösszege 102 milliárd forint.

Káli Eszter - projektmenedzser, Nemzetgazdasági Minisztérium
"A kormány célul tűzte ki az EU 2020 stratégiával párhuzamban a foglalkoztatás 75 százalékra történő növelését a 20 és 65 éves korosztály között. Ez 2011-ben 60,7 százalék volt, tehát azóra már történt emelkedés, de még elég nagy kihívásokat állít ez elénk."

A 2018 végéig futó projekt a munkahelyek megőrzése és bővítése mellett a vállalkozások versenyképességének javításához is hozzájárul.