Hírek

Utazás kedvenccel

2011. június 17., 10:18
Egyre többek viszik magukkal a külföldi nyaralásra kedvenceiket is. Az állatoknak szükségük van nemzetközi útlevélre, mikrochipre és egy egy évnél nem régebbi, veszettség elleni oltásról szóló igazolásra is. Ez kutya, macska és más kisállat számára egyaránt kötelező.
 
 
Utazás kedvenccel

Ma már nemcsak autóval hanem sokan repülővel is magukkal viszik a nyaralásra kedvenceiket. A nyár beköszöntével szinte naponta keresik fel az állatorvosi rendelőt útlevélkészítés miatt. 2004 óta az okirat mellett a mikrochip is kötelező. A skandináv országokban szigorúbbak a szabályok, így elindulás előtt érdemes érdeklődni, milyen feltételekkel léphet be kedvencünk az adott országba. Az üdülés alatt az állatok egészségére is oda kell figyelni. A mediterrán vidékeken - pl. Olasz-, Spanyol-, vagy Horvátországban - a leishmaniozis is veszélyezteti a kedvenceket.


Dr. Varjú Gábor - állatorvos, Szombathelyi Állatklinika
"Ezt egy szúnyog okozza, lepkeszúnyog. Egyébként már Magyarországon is megjelent ez a faj, de még itt előfordulás nem volt. Ez ellen kell védekezni, hogy ez a szúnyog meg ne csípje a kutyát. Vannak olyan parazitaellenes szerek, amit lehet használni, távol is tartja meg meg is öli ezt a szúnyogot."
 
A szúnyog csípése egyébként az emberre is veszélyes. A betegség tünetei elsősorban a bőrön jelentkeznek. Az állat fején, az orrháton, szem körül, vagy a lábakon elhalhat a bőr, a szaruréteg megvastagszik. A betegség akár vese vagy májkárosodást is okozhat, amely az állat halálához is vezethet. A szakember azt mondja, felkészületlenül ne induljunk útnak kedvencünkkkel.