Hírek

Utazó Planetárium

2014. december 15., 16:37

Az univerzum csodáit és a szabad szemmel nem látható égi jelenségeket mutatja be az Utazó Planetárium. A különleges programot három csillagász család hozta létre a tudomány népszerűsítése érdekében. A látványosság hétfőn érkezett Szombathelyre.

Utazó Planetárium

Néhány előzetes útmutató és a diákok máris helyet foglalhatnak a tornateremben felállított planetárium belsejében.

"Az univerzum története az ősrobbanással kezdődött."

A csillagos ég rejtelmeiről szóló előadásokat ezúttal a Premontrei Gimnázium diákjai hallgathatták meg. A bemutatók nagy sikert arattak.

Böröndi Bianka
Nagyon érdekes volt, meg nagyon jó volt!Láthattuk a naprendszerünk bolygóit és a naprendszer felépítését- és különböző csillagképeket.

Van-e víz a Marson, milyen a Hold közelről? Az Utazó Planetárium többek között ezekre a kérdésekre is választ kínál. A programot három csillagász család indította útjára, hogy a tudományággal minél többen ismerkedhessenek országszerte.

Szakáts Róbert, csillagász, MTA CSKF
Összepakolva ez az egész belefér egy nagyobb autóba, így le tudunk menni bárhová, falunapokra, iskolákba. Így azok is láthatnak ilyen műsort, akik nem tudnak eljutni egy nagyobb planetáriumba.

A 9.-10. osztályos gimnazisták a földrajzórákon kapnak csillagászati ismereteket - ám egy efféle bemutató még közelebb hozhatja ezt a tudományt és magát a természetet is a diákhoz.

Busics Helga, igazgató, Premontrei Gimnázium
A természet megismerése visz ugyanis közelebb minket a transzcendencia világához, istenhez, akinek minden csodája benne megmutatkozik.Szerintem ebben rejlik ennek az Utazó Planetáriumnak a jelentősége.

A tudományos, ismeretterjesztő és szórakoztató bemutatók mindenki számára elérhetőek. Az Utazó Planetárium honlapján az érdeklődők még több információt találhatnak.