Hírek

Elveszthetik állásukat a megváltozott munkaképességűek

2010. február 19., 11:00
Utcára kerülhet márciustól 177 megváltozott munkaképességű dolgozó, ha nem változik a kormány támogatási rendszere, vagy nem integrálódhatnak valamely kiemelt támogatással bíró cégbe a Lux-REHAB Nonprofit Kft. munkavállalói. A cég ügyvezetője már december óta kongatja a vészharangot, akkor csökkentették ugyanis központilag negyedével a bértámogatást.
Elveszthetik állásukat a megváltozott munkaképességűek

Erzsike 1997-től dolgozik a cégnél. Most már a varroda vezetője. Azt mondja, nem csak a fizetés miatt szeret itt dolgozni, hanem azért is, mert itt 57 évesen is szükség van rá.

Szabódi Attiláné - varrodavezető, Lux-Rehab Nonprofit Kft.
"Kevés a rokkantnyugdíjam, muszáj kiegészítenem. Az magában nem is lenne elég télen a rezsire. Nem tudom, mihez kezdenék, ha kiesne ez a kereset, ami itt van."

Az asszonyok reménykednek, a kft. vezetője pedig azt mondja, minden megoldás érdekli, akár az is, hogy integrálódjanak egy államilag kiemelten támogatott cégbe, csakhogy a 177 megváltozott munkaképességű dolgozó munkája megmaradhasson.

Az elmúlt két évben 48 milliós tartozást halmozott fel a cég, a megváltozott állami támogatási rendszer miatt. Nem bírják tovább a veszteséges működtetést.

Kiss Tamás - ügyvezető igazgató, Lux-Rehab Nonprofit Kft.
"A bérek és közterhek kifizetése már az előző hónapban nagyon nagy problémát jelentett. Akkor már egy részére fizetési könnyítést kellett kérnünk az APEH-től. A következőt pedig már nem tudom, hogy milyen keretek között tudjuk finanszírozni."

A Lux-Rehab Nonprofit Kft. 2007-ben azért vált ki a Lux-Tex anyacégből, hogy közhasznú szervezetként pályázhasson a kiemelt állami rehabilitációs költségtámogatásra. A pályázatot azóta sem írták ki, a kiemelt körbe pedig országosan 21 cég került. Az ezeknél foglalkoztatottak munkabérének nagy részét az állam fizeti, így ők olcsóbban tudnak bérmunkát vállalni.

Egy párnahuzatért 40 forintot kapnak, a komplett ágynemű-garnitúráért alig 170-et. Havonta ötezer ilyet kellene megvarrniuk a sérült embereknek, hogy kitermeljék hiányzó munkabérüket. Ez fizikai képtelenség - mondja az ügyvezető. Pedig megrendelésük van bőven. Mégis bezárhatnak, ha nem kapnak sürgős segítséget.

Dr. Ipkovich György - polgármester, Szombathely
"Rövid távú megoldás az OFA-pályázat a munkaügyi központtal és a céggel. Így elhárulhat fél évre a probléma a cég feje fölül."

A város polgármestere, a munkaügyi központ és az ügyvezető levelet írt a szakminiszternek, hogy a súlyosan fogyatékos emberek foglalkoztatását a cégnél plusz állami támogatással segítsék. Hosszú távon csak így maradhat talpon a kft.