Hírek

Üvegfalak helyett hőszigetelt ablakok

2019. augusztus 29., 14:09

Hőszigetelt ablakokra cserélték a korábbi lépcsőházi üvegfalat a Rohonci út egyik középmagas épületében. A beruházás eddig Szombathelyen példa nélküli. A füst- és hőelvezető rendszer miatt ugyanis speciális nyílászárókra volt szükség.

Üvegfalak helyett hőszigetelt ablakok

Ennyire rossz állapotban volt a Rohonci 48-as lépcsőház üvegfalának vas tartószerkezete. Július végén kezdte meg a kivitelező a munkát. Akkor látszott igazán, nagy szükség volt már a felújításra. Eredetileg csak a járólapokat akarták cserélni, de kiderült, az üvegfal vaskeretét megette a rozsda. (190827bemablak)

Új, hőszigetelt ablakok kerültek a lépcsőházba, ezek két szélső táblája nyitható is, így a szellőzés is megoldódott.

Szilágyi Endréné
„Hát már éppen ideje volt, mert volt ahol nem lehetett kinyitni rendesen, meg töredezettek voltak az ablakok. Én meg vagyok vele elégedve, engem az sem zavar, hogy alul nincs üveg. Szóval teljesen jó, jól néz ki, főleg, ha majd felrakják a járólapokat is, akkor főleg jó lesz.”

A 9. emeleten működik a biztonsági szempontból fontos kelléke a középmagas épületnek. A füst- és hőelvezető rendszer megőrzése fontos kritériuma volt a beruházásnak. Ennek vasszerkezete kifogástalan állapotban van, így azt nem kellett kicserélni. Az új ablakok viszont leszűkítik a lépcsőházat, ha nyitva vannak, emiatt új kiürítési terv készítésére is szükség volt, hiszen tűz esetén 29 lakásból kell mielőbb az utcára jutniuk az itt élőknek. A nyílászáró csere után megkezdődhet a járólapozás is a lépcsőfordulókban.

Beliznai Pálné – elnök, BEM Lakásszövetkezet
„Ennek a szépészeten túl még az is előnye, hogy ez egy távhős épület, és fűtéskorszerűsítést is megcsináltattuk pár éve, tehát nyilván befolyásolja a lakók fűtési számláját is.”

A BEM Lakásszövetkezet a jelentős beruházást önerőből tudta elvégeztetni. A Rohonci út 48-as után a szomszédos lépcsőházban is új nyílászárókra cserélik a régi üvegfalat.