Hírek

Vadásznap

2016. szeptember 05., 19:53

A vadászok tevékenységének megismertetése is célja a megyei vadásznapnak, amellett, hogy ilyenkor kötetlen formában maguk a vadászok is megbeszélhetik egymással tapasztalataikat, problémáikat. A vadászkamara megyei elnöke hangsúlyozta: fontos, hogy a vadász nem egyszerűen puskás ember.

Vadásznap

A vad előtti tisztelgést jelző kürtszóval és a vadászok himnuszával indult a 2016-os vadásznap Szentgotthárdon. A rendezvényt a Vas Megyei Vadászkamara és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közösen szervezte a szeptember elején induló gímszarvasvadászati-idény kezdetére.

Bugán József - vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
“A vadászati szezon csúcsa a gímszarvas vadászata. Ez a barátokkal, vadászokkal való kapcsolattartásban is csúcsidőszak. Így aztán mi is úgy szerveztük, hogy a gímszarvas-bőgés elején legyen a vadásznap.”

A rendezvény a hagyományokhoz híven nem csak seregszemléje a megye vadászainak, hanem ilyenkor szakmai tapasztalatcserére és tevékenységük széles körű megismertetésre is lehetőség nyílik.

Gagyi István - elnök, Vas Megyei Vadászkamara
“A vadászat már csak egy következmény. A vadat ápolni kell, a területet fenn kell tartani, és utána ejthetem el azt a vadat, amire a hatóság nekem engedélyt adott. Nem úgy megy, hogy elejtem, hazaviszem, megeszem.”

Magyarországon széles körű egyeztetés után lép hatályba az új vadászati törvény, amely Európában is példa értékű - emelte ki az ünnepség több szónoka is. Az új vadászterületek kialakítása már megtörtént, és végéhez közeledik a vadászati jogosultság megszerzése is. V. Németh Zsolt szakállamtitkár bejelentette, mivel hatodára csökkent a törzskönyvezett magyar kutyafajták száma, állami génmegőrző programot indítanak.

V. Németh Zsolt - államtitkár
“Ennek a koordináló szervezete a gödöllői haszonállat génmegőrző központ, és a résztvevők a nemzeti parkok, és az állami erdőgazdaságok.”

A hagyományos Hubertus-mise után mintegy 30 új vadász tette le esküjét, majd a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő teljesítményekért nyújtottak át kitüntetéseket. Az ünnepség után 14 vadásztársaság mutatta meg főzőtudományát. A megyei vadásznapon kiállítás is nyílt.