Hírek

Vaddisznók garázdálkodnak a parkerdei kiskertekben

2019. október 10., 14:32

Van, ahol a frissen füvesített területet túrták fel, máshol a gyümölcsöt dézsmálták meg. Az állatok átbújnak a drótkerítések alatt, élelmet keresnek és tönkreteszik a gondozott kerteket. A vadásztársaság tud a problémáról, vadriasztószerekkel, elterelő etetéssel igyekeznek segíteni.

Vaddisznók garázdálkodnak a parkerdei kiskertekben

Feltúrt és letaposott föld, kifordult fűcsomók - kedden éjszaka vaddisznók jártak ebben a Nefelejcs utcai kiskertben.

Varga József
"Egy olyan 30-35 m2-nyi területet újrafüvesítettem, ezt teljesen feltúrták, a kapubejárónál és a túloldalon is ugyanúgy végigtúrtak mindent."

A tulajdonos azt mutatja, hogy az állatok (2:52, 4:13) a drótkerítés alatt bújtak át: orrukkal felemelték azt, így könnyedén bejuthattak a kertbe. (4:30) Valószínűleg a szomszéd telken lehullott alma vonzotta ide őket, a frissen bolygatott füves részen pedig gilisztákat, rovarokat kereshettek. Nyomaik jól látszanak mindenütt, (5:38) a levélkupacban még fekhelyet is készítettek maguknak.

"Tavasszal újrafüvesítek, és megpróbálom a kerítést úgy megerősíteni, hogy ne tudjanak bebújni."

Az utcában több helyen is megrongálták a kerítést, 4-5 kertben is találtak vaddisznónyomokat.

Molnár Lajos - elnök, Parkerdei Kertbarát Egyesület
"Több esetben a kint lakók mondták, hogy falkában is láttak vaddisznócsapatot, és kicsit félnek is, mert sok közöttük az egyedülálló, főleg hölgyek, és ha este jönnek haza a munkából, eléggé veszélyes."

A területileg illetékes vadásztársaság ismeri a problémát. A sűrű beépítettség, a kirándulók és az ott lakók miatt kockázatos lenne vadászni, ezért vadriasztószerekkel és tanácsokkal igyekeznek segíteni, továbbá nyolc helyen hoztak létre elterelő etetőhelyeket.

Takács Márton - gazdasági felelős, Aranypatak Vadásztársaság
"A tavalyi évben két kiterelő hajtást szervezett a társaság kisebb-nagyobb sikerrel. Azokba a területekbe, amelyek be vannak akármilyen kerítéssel is bekerítva, nem tudunk bejutni, mert nincs engedélyünk. Ezekben a vad megbújuk."

Megoldás lehet, ha a kiskertesek megtisztítják az elhanyagolt telkeket, megerősítik a kerítést, és felszedik a lehullott gyümölcsöt.