Hírek

Vádemelés a számlagyáros ellen

2021. április 21., 11:27

6 év fegyházbüntetést, 10,5 milliós bírságot javasol a Vas Megyei Főügyészség a bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás irányítójának, és 4 évre eltiltanák gazdasági szervezet vezetésétől is. Egy raklapgyártással foglalkozó vasi cég két, valódi tevékenységet nem végző vállalkozástól 594 darab, összesen 1 milliárd 235 ezer forint értékű számlát fogadott be, ezek ellenértékét át is utalta, de az összegeket a strómanok visszafizették neki. A fiktív számlák áfatartalmát pedig elszámolta a saját könyvelésében.

A számlagyárat a valós tevékenységet is végző vállalkozás vezetője, az elsőrendű vádlott irányította. A fiktív számlák ellenértékének átutalásával leplezte, hogy nem történtek valódi gazdasági események. A kibocsátó cégek tényleges, valamint névleges ügyvezetői pénzfutárként már másnap visszafizették neki a pénzt.

Fülöp Hajnalka helyettes sajtószóvivő, Vas Megyei Főügyészség
A Vas Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési család bűntette, és más bűncselekmények miatt emelt vádat több férfi ellen, akik összehangoltan végezték valótlan tartalmú számlák beszerzését és felhasználását. 2014 végétől kezdődően, és ezzel a tevékenységükkel három év alatt 262 millió forint kárt okoztak általános forgalmi adónemben a költségvetésnek.