Hírek

Vadsípot kapnak a járművezetők

2014. október 17., 17:45

Az ősz a vadbalesetek időszaka. A veszélyre pénteken nagyszabású akció is figyelmeztette az autósokat. A rendőrök szerint több figyelemmel és kisebb sebesség sokszor elkerülhető  a baj.

Vadsípot kapnak a járművezetők

Erdő-és kukoricasáv határolja a 89-es utat. A gépkocsivezetőknek az ilyen területeken az átlagosnál is jobban kell vigyázniuk, mert itt a vadak hamar kifuthatnak az úttestre. Az Országos Vadászkamara Vas Megyei Szervezete és a Megyei Rendőrfőkapitányság közös figyelemfelhívó akciót szervezett.

„Azok a járművezetők, akik ilyen utakon közlekednek, és rendbe találja a papírokat a rendőrség, azokat megalyándékozzuk.”

Ajándékba vadsípot kaptak a járművezetők. Az apró eszköz sokkal értékesebb mint amennyibe kerül.

Gerencsér Emil
„Örülök neki. Megmondom őszintén, hogy már gondolkodtam rajta, csak még nem jutottam el odáig. Alkalmazni fogom, ezt most majd felrakom”

Egy balesetben nemcsak az autót érheti több százezer forintos kár, az értékes vad is megsérülhet, elpusztulhat. Éppen ezért minden autóvezetőknek érdemes beszereznie egy vadsípot. Hatásos és a felhelyezése sem túl bonyolult.

Dedics Zoltán- r. ezredes
„Ennek a sípnak a legfotnosabb elve, hogy szabadon áramolhasson át rajta a levegő, ezért a gépkocsin úgy kell elhelyezni, hogy ez megtörténhessen és legalább 40 kilométer per óra sebességgel kell haladni ahhoz, hogy azt a hangot kiadja a síp, amely riasztja a vadakat”

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a veszélyt jelző tábla nem old meg mindent, a járművezetőknek is jobban kell figyelniük, főleg szürkület után.Ha  elkerülhetetlen az ütközés, nem mindegy, hogy mekkora sebességnél történik.

Gagyi István -elnök, Vas Megyei Vadászkamara
„A vad a természet része, azt ne kívánja senki, hogy megtudjuk akadályozni, hogy a vad kijöjjön az útra. Nem lehet a mozgását megakadályozni, a természet értékes része, meg akarjuk tartani az utókornak, vigyáznunk kell rá”

A vadsípok népszerűsítésével várhatóan tovább javulnak a közlekedési statisztikai adatok. Idén eddig a korábbiakhoz képest kevesebb, mindössze 67 vadbaleset volt Vas megyében.