Hírek

Vajdasági pedagógusok ismerkedtek a szombathelyi nevelési programokkal

2013. február 25., 17:58

A határon túl is nagyobb hangsúlyt kapna ez a terület a óvodai, iskolai programokban.

Vajdasági pedagógusok ismerkedtek a szombathelyi nevelési programokkal

"Széles a Perint, magas a partja."

Séta Szombathelyen, a Perint-patak partján. Az óvónők -ezúttal gyerekek nélkül- éppen egy foglalkozást mutatnak be vajdasági pedagógus kollégáiknak. Ők azért érkeztek, mert óvodáikban nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a környezeti nevelésre, beépíteni azt a pedagógiai programjukba. Szombathelyen erre több jó példát is láttak.

Petrovity Eszter, Dunavirág Óvoda, Újvidék
Elsősorban a gyerekekt aktivitása, ez a szabadtéri aktivitás. ezt mi is csináljuk. Kirándulunk, de nem ilyen formában, program van hozzá. És akkor ezt szeretnénk, hogy előre elkészített, kidolgozott, tervezett progamot készítünk amit ott megvalósítunk és utána a termésekkel, amit begyűjtenek, milyen sokáig lehet aztán játszani.

Arra is kaphattak ötleteket a látogatók, hogyan készíthetők terményekből hangszerek, játékok, vagy éppen virágot miből tudnak alkotni. A pedagógusok szerint fontos a környezeti nevelés.

Hegyi Ágnes, Pitypang Óvoda, Újvidék
A gyermekeknek először is nagyon fontos a természetben való tartózkodás. És fontos, hogy minél közelebb kerüljenek a természethez és jobban megismerjék a környezetüket.

A Szűrcsapó Óvoda egyik oktatóközpontja a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének. 14 intézménnyel vannak kapcsolatban.

Surányiné Palkó Eleonóra, óvodavezető - Szűrcsapó Óvoda
Nem szabad elfelejteni, hogy az óvónőknek módszertani szabadságuk van. Abban egységesek vagyunk, hogy a környezeti nevelést, a fenntartható nevelés elvét beépítettük a pedagógiánkba. 
Viszont mások a körülményeink, mások vagyunk mi magunk így adott az egymástól való tanulás lehetősége. 

A vajdasági pedagógusok az óvoda mellett iskolában és arborétumban is jártak a hétvégén.