Hírek

Választási törvény

2010. június 09., 17:45
Jelentősen csökken októbertől az új szombathelyi és a Vas megyei közgyűlés létszáma. Kedden ugyanis elfogadta a Parlament az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényt. Csökken az egyéni választókerületek száma, és a kompenzációs listáról is kevesebb képviselő juthat be a testületekbe. Emellett 12 nappal rövidül a kampányidőszak is.
Választási törvény

Szombathelyen korábban 17 egyéni választókerület volt, ez később a lakosságszám csökkenése miatt 16-ra változott. A közgyűlésben a jelenleg a polgármesteren kívül 17 egyéni választókerületből és 11 kompenzációs listáról bejutott képviselő ül. Az új törvény szerint a létszám 14 + 6-ra csökken, ezért újraosztják a választókerületeket a törvény kritériumai szerint.

Az azonos adottságú, azonos problémákkal küzdő területek, városrészek, lakótelepek kerülhetnek egy választókerületbe megközelítőleg azonos számú választópolgárral. Szombathelyen két ajánlószelvényt kapnak a választók.

Dr. Szele Györgyi igazgatási osztályvezető, Polgármesteri Hivatal
"A választókerületi szavazók 1 %-ának ajánlása szükséges az egyéni jelöltek nyilvántartásba vételéhez, a polgármester jelölthöz pedig 2 %-nyi ajánlás kell."

Kompenzációs listát pedig csak az a jelölőszervezet állíthat, amely a választókerületek több mint felében, Szombathelyen 8-ban indít jelöltet. A többi településen a megyei listára is szavazhatnak a választók. A Vas Megyei Közgyűlés létszáma 40-ről 15-re csökken az új jogszabály szerint. Egy választópolgár pedig nem lehet jelölt egyidejűleg a megyei listán és a megyei jogú városban.

Várhatóan az új kerületek július végére alakulnak ki. Az Alkotmány szerint az önkormányzati választást októberben kell megtartani. Ahhoz, hogy már az első vasárnapra kerüljön a választás, a köztársasági elnöknek augusztus elején kellene kihirdetnie az időpontot. A bejelentés után kezdődik az eddiginél rövidebb, 60 napos kampányidőszak.