Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Változások a Munka Törvénykönyvében

Adásban volt: 2011. július 25.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Rövidebb lesz, és kevesebb előírást tartalmaz az új munka törvénykönyv-tervezet - mondják a szakértők. Az új szabályok egyértelműen a munkaadóknak kedveznek, míg a munkavállalókat számos pontban hátrányosan érintik. A nyugdíj előtt állók, a táppénzen lévők és a kismamák eddigi kedvezményei várhatóan megszűnnek, ha elfogadja a kormány a törvényjavaslatot.

Rendkívül szűken fogalmaz, és nagyon kevés konrétumot tartalmaz a munka törvénykönyvének új tervezete - mondta el Horváth Csaba a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének régiós vezetője. A szakember szerint a javaslat több szempontból is kedvezőtlen a munkavállalók számára.

Horváth Csaba régióvezető, MSZOSZ
"Ami szomorú, hogy nagyon beszorítja a munkavállalókat, rendkívül rossz olyan szabályokat tartalmaz, amik a munkavállaló kiszolgáltatottságát növelik a munkáltatókkal szemben. Rendkívül bekorlátozza a felmondásokat , a szabadságot, a szakszervezetek jogosítványait, a műszakpótlékot."

A tervek szerint megszűnik a felmondási tilalom a várandós nők, táppénzen, szülési szabadságon lévők esetében. Felmondási idejük már a munkába álláskor megkezdődik, ami eddig 15-30 nap elteltével vette kezdetét. Már a távollét idején értesítheti a munkaadó, hogy nincs rá szüksége a továbbiakban. Ezen kívül a szabadnapok száma is módosul.

"Most meg majd csak 50 év után fog járni a 30 nap szabadság, kicsit beszűkítve ezt is."

Horváth Csaba szerint az új törvény egyértelműen a munkaadóknak kedvez.

"Ez a munka törvénykönyv már a kis és középvállalkozókat ösztönözné a foglalkoztatásban, a régi munka törvénykönyve pedig egyértelműen a nagyvállalatoknak szólt."

- ezt már Kövesdi Zoltán ügyvéd mondja. Szerinte a kis- és középvállalkozói réteg nem tudta volna a munkavállalói járulékokat és végkielégítéseket kifizetni, ezért csökkenteni kellett ezeket. A mostaninál kevesebb végkielégítésre számíthatnának a dolgozók, a nyugdíjasok pedig nem is kaphatnak.

Dr. Kövesdi Zoltán ügyvéd
"A munkaadók számára nagyon nagy kedvezmény, hogy az éjszakai pótlék összege 15 százalékra módosul, ez jelentős csökkentés. Egységes bérpótlék lesz az időszakos, vagy más munkavégzők részére 50 százalékban."

Nem tiltaná a törvény a munkaszüneti napon való munkavégzést, de 100 százalékos bérpótlék megfizetéséhez kötné. Az ügyvéd szerint az eddigi törvény egyoldalú volt, és főként a munkavállalóknak kedvezett.

2011. július 25.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében