Hírek

Változások augusztus 1-jétől

2010. július 30., 16:40
Augusztus elsejétől több területen is változások lépnek életbe. Módosul a jövedéki és a közbeszerzési törvény, a vendéglátósok által eddig fizetett televízió-üzembentartási díjat pedig átvállalja a kormány.
Változások augusztus 1-jétől

Ebben a szombathelyi sörözőben, naponta több órán keresztül megy a TV.
A tulajdonos azt mondja, főleg a sportesemények népszerűek. Egy izgalmas verseny vagy egy jó meccs alatt pedig megnő a fogyasztás is. A bevételből napi 10 ezer forint megy a rezsire és egyéb költségekre. Egy 2007-ben hozott rendelkezés alapján a vendéglősöknek, szállodáknak üzembentartási díjat kellett fizetniük minden egyes TV készülék után. Ezt elsejétől a kormány átvállalja.


Pallósi Imre - tulajdonos, Szalon Söröző
A TV után 1800 Ft.-ot fizettünk havonta, ugye ami rendelet augusztustól megszűnik. Helyenként kellett fizetni, úgyhogy 3600 forint megtakarítást jelent. Helye lesz neki, hogy mire fordítsuk.


Elsejétől változik a jövedéki törvény, 50 literig saját fogyasztásra, jövedéki adó befizetése nélkül főzethető a pálinka. 90-ről 120 napra emelik az alkalmi foglalkoztatás lehetséges idejét, ám a munkáltatóknak nagyobb adminisztrációs terhet jelenthet, hogy naponta le kell jelenteniük az aznap foglalkoztatottak TAJ és adószámát az APEH-nak. Elsejétől bővül a Széchenyi-kártya program, ezáltal nőhet a vállalkozások hitelfelvételi kedve. Változnak az adóhatósági büntetések is: bizonyos esetekben előzetes figyelmeztetés nélkül, már nem lesz kiróható pénzbírság. Az eredeti tervek szerint most alakultak volna át a jogosítvány megszerzési illetve hosszabbítási feltételei is, ez a rendelkezés azonban csak január 1-től lép életbe.