Hírek

Változások januártól

2011. január 03., 14:58
Drágultak a közüzemi szolgáltatások: a közgyűlés döntése értelmében többet kell fizetni például a szemétszállításért és a tömegközlekedésért is. Életbe lépett az egykulcsos adózás, változott a nyugdíjrendszer, emelkedett a minimálbér és újra három év a GYES időtartama.
Változások januártól

A buszjegyek 4,5 százalékkal, a szemétszállítás 10 százalékkal drágult Szombathelyen. A vízdíj 2,6 %-kal emelkedett, és ezentúl 200 forintos alapdíjat is fizetni kell. A gáz ára évi 1200 m3 fogyasztásig nem változik, ez nagyjából a háztartások kétharmada.    


3,8 %-kal nőttek a nyugdíjak, és változott a nyugdíjrendszer több eleme is. Megszűnt a kötelező magánnyugdíjpénztári tagság, aki mégsem kíván visszalépni az állami rendszerbe, annak január 31-ig kell erről nyilatkoznia. A nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak - a szolgálati időbe beszámítják a gyerekneveléssel töltött időt, az iskolaéveket azonban nem.


78 000 forintra emelkedik a minimálbér. Életbe lépett az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer: mostantól mindenki egységesen 16 százalékkal adózik. A több gyereket nevelő családok kevesebb adót fizetnek. Csökken és szűkebb kört érint az adójóváírás, egyszerűsödik az adóbevallás és felére mérséklődik a társasági adó.


Ismét három évre nő a GYES időtartama. Ha az édesanya visszamegy dolgozni, akkor csak részmunkaidős, heti 30 órás munka mellett kaphatja a GYES-t.


Változik a közfoglalkoztatás rendszere, megszűnik a rendelkezésre állási támogatás, helyette bérpótló juttatás lesz, ennek összege 28 500 forint.
Módosul a KRESZ: változnak a teherautók közlekedésére vonatkozó szabályok.


10 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő bírság szabható ki gyorshajtásért, ittas vezetésért, a piroson való áthajtásért és be nem kapcsolt biztonsági övért. Aki nem fizeti ki határidőre a közlekedési bírságot, annak autóját kivonhatják a forgalomból.