Hírek

Változnak a jótállásra vonatkozó szabályok januártól

2020. december 09., 19:16

Bővül a kötelező jótállás alá tartozó termékek köre és minél többe kerül valami, annál tovább vonatkozik rá a garancia. A fogyasztók számára előnyösebb rendelkezések célja, hogy amit drágábban vásárolunk meg, azt tovább használhassuk.

 

Változnak a jótállásra vonatkozó szabályok januártól

Karácsony közeledtével vagy az ünnepek után többen szeretnék kicserélni a megvásárolt ajándékot, és gyakrabban fordul elő az is, hogy meghibásodott műszaki cikk vagy más termék miatt reklamálnak a vevők.  

Vámos Gábor - üzletvezető, Intersport Szombathely
Mindig megvizsgáljuk, hogy a termék minek következtében sérült, ebben az esetben az esetek 99 százalékában arra törekszünk, hogy a vásárlónak kicseréljük a terméket, vagy le tudja vásárolni egy másik modellre.

A sporteszközök is azok közé a termékek közé tartoznak, amelyeket tartós használatra terveztek, csakúgy, mint például a járműveket, a műszaki cikkeket, bútorokat, órákat. Ezekre vonatkozik az egyéves kötelező jótállás, ami annyit jelent: ha a termék meghibásodik, az eladó köteles megjavíttatni vagy kicserélni. Ráadásul neki kell bizonyítania, ha úgy látja, hogy a visszavitt termék nem gyári hibás, hanem a helytelen használat miatt romlott el. Jövő év januárjától a jótállási idő a termék árától függően hosszabb is lehet. A 10 és 100 ezer ft közötti termékeknél megmarad az 1 év, 100 és 250 ezer Ft között 2 év, 250 ezer Ft felett pedig 3 év lesz a kötelező jótállási idő. Az új szabályozás más téren is kedvez a vásárlóknak.

Szilágyi Ildikó - osztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
Ha egy termék meghibásodott, elhúzódott a javítás, vagy sok esetben nem is vállalták többszöri hiba ellenére sem, hogy kicseréljék a terméket, és egy kicsit ebben is szigorítás jött, tehát ha 3-nál többször meghibásodik egy termék, akkor kötelező lesz  kicserélni, illetve ha maga a javítás 30 napnál hosszabb lesz, akkor is kötelező lesz 8 napon belül kicserélni a terméket a kereskedőnek.

A kötelező jótállás a korábbiaknál több termékre, például nyílászárókra, kádra, csaptelepre, zuhanykabinra is vonatkozik. Autó vagy elektromos bicikli esetén azonban nem él ez a garancia. Fontos azt is tudni, hogy a jótállási idő kezdete a termék üzembe helyezésének időpontjától függ - ha hat hónapon túl üzemelnek be például egy tűzhelyet, a jótállási időt a vásárlás napjától számítják.