Hírek

Városi tanévnyitó

2014. szeptember 01., 17:45

A nyári vakáció után ismét gyerekzsivajtól volt hangos az Oladi Általános Iskola, Középiskola, és Szakiskola. A bizonytalan időjárás miatt az intézmény sportcsarnoka adott otthont a városi tanévnyitónak, ami zsúfolásig megtelt. Szombathely vezetői, iskolaigazgatók, pedagógusok és rengeteg diák köszöntötte a 2014/2015-ös tanévet.

Városi tanévnyitó

Az elsősöket a 8. osztályos diákok kísérték a terembe, majd nyakukba kötötték az oladi iskola egyennyakkendőjét. A legkisebbek ezzel végérvényesen maguk mögött hagyták a játékos óvodáséveket és megkezdődött számukra az időszak, amelyben tanulásé lesz a főszerep.

Megalapozott tudás és szilárd erkölcsi érték szükséges ahhoz, hogy a diákok a későbbiekben emberként és magyar állampolgárként is képesek legyenek helytállni az életben - mondta Puskás Tivadar polgármester ünnepi köszöntőjében. Szólt arról is, hogy a város számos oktatási intézménye megújulva várja a gyerekeket az első tanítási napon.

„Az önkormányzat egyik feladata, hogy a tanuláshoz, a tanításhoz a megfelelő körülményeket biztosítsa. A nyári szünetben a szombathelyi óvodákban, iskolákban elvégezték a szükséges karbantartási, felújítási munkákat. Ennek értéke csaknem 150 millió forint volt.”

Az oladi iskola igazgatója, Rettegi Attila a szülők áldozatvállalását méltatta.

Rettegi Attila – igazgató, Oladi Általános Iskola, Középiskola, és Szakiskola
„Mindkét általános iskolában szülők bevonásával, támogatásával újult meg néhány tanterem vagy végeztünk el kisebb karbantartási feladatokat. Köszönjük ezért a szülők közvetlen segítségét.”

A tanévnyitón az igazgató kiemelte, hogy az iskola tagintézményei közül a Simon és a Nyitra utcai iskolában eredményes a kéttannyelvű oktatás, több diák az általános iskolai tanulmányai befejezése előtt nyelvvizsgát szerzett. A Teleki-szakközépiskolában pedig már országos hírű a könnyű- és szolgáltatóipari szakmai képzés. A diákok munkáit a Savaria karnevál népes közönsége is láthatta.

Az ünnepségen köszöntötték azokat a pedagógusokat, akik arany- és gyémántdiplomát kaptak, illetve országos szakmai díjban részesültek.

Ez már a második tanév, ami állami fenntartású általános iskolákban indul el. Az elmúlt időszak tapasztalatait is összegezte Fodor István, a szombathelyi tankerület vezetője.

„Azon dolgozunk, hogy iskoláink adottságaiknak és lehetőségeinek megfelelően tudjanak magas színvonalú oktatási tevékenységet folytatni, segítjük szakmai elképzeléseiket, támogatjuk és koordináljuk pályázataikat.”

A 2014/2015-ös tanévnek Szombathelyen összesen 2400 óvodás, 6300 általános iskolás, és 6500 középiskolás vág neki.