Hírek

Vas-akarat: Egy kivételes ember különleges élete

2019. október 09., 15:21

Egy kivételes ember különleges életét ismerhetik meg az olvasók a napokban megjelent Vas-akarat című könyvből, amelyben édesapja történetét írta meg Solymos Ferenc. A 2001-ben elhunyt Solymos Endre négy művégtaggal élt, de így is sportolt - ő alapította meg a mozgássérültek ma is működő szervezetét, a Vasakarat SC-t. A róla szóló kötetet a Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatták be.

Vas-akarat: Egy kivételes ember különleges élete

A legtöbben így őrizték meg emlékezetükben Solymos Endre alakját: kerékpárral rótta a várost, pedig egyik végtagja sem volt ép. A háború végén, 22 évesen egy akna felrobbant a kezében, akkor vesztette el mindkét kezét, jobb lábfejét és bal lábszárát. A tragédia sem roppantotta össze - úszott, pingpongozott, a családi trafikban dolgozott. Feleségével négy gyermeket neveltek fel, fia, Solymos Ferenc úgy érezte, ha küzdelmes életét papírra veti, abból mások is erőt meríthetnek.

Solymos Ferenc
Azért négy művégtaggal élni, az különlegesség, úgy érzem, de rengeteg olyan dolgot tett, amit nagyon fontos volt, hogy bemutassak a közvéleménynek, az ismerőseinek. Sajnálom, hogy a korosztálya már elment, de a fiataloknak is példaképet tudott mutatni. 01:15

Solymos Endre a parasport meghatározó egyénisége volt: 1973-ban ő alapította a Mozgássérültek Vasakarat Sportklubját, nem sokkal később pedig már versenyeket is szervezett.

Fekete Árpád igazgató, Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet
Akkor még úgy történt a tagságnak a szervezése, hogy Bandi bácsi az utcán, akivel találkozott, megszólította, így tette ezt tulajdonképpen velem is, és onnantól fogva a vasakarat sportegyesületben elkezdtünk sportolni. Ugye nekünk a közlekedés az nehézség, ezt Bandi bácsi felvállalta, hogy szállított bennünket. 04:56

A könyvbemutatón Hende csaba országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta: Solymos Endre sérülten is teljes életet élt, Puskás Tivadar polgármester példaértékűnek nevezte kitartását, akaraterejét, Horváth József pápai prelátus megingathatatlan hitét méltatta.