Hírek

Vas megye klímastratégiája

2017. november 13., 15:09

A klímaváltozás kedvezőtlen hatásai Vas megyét is egyre inkább érintik. Nemcsak az ökológiai feltételeket, hanem a gazdaság teljesítőképességét és a lakosság életmódját is negatívan befolyásolják ezek a tényezők. Ennek a problémának az enyhítésére született meg a megye klímastratégiája, melyet bárki véleményezhet.

Vas megye klímastratégiája

Elkészült Vas megye klímastratégiája, amelynek kiemelt célja a klímaváltozás mérséklése mellett annak hatásaihoz való alkalmazkodás. A tervezet része a cselekvési irányok, a gyakorlati lépések meghatározása is.

Papp Róbert  - környezetvédelmi szakértő
"A stratégia alapvetően a mitigáció, az adaptáció és a szemléletformáláson alapszik. A mitigáció mint a csillapítás, adaptáció mint az alkalmazkodás, illetve a szemléletformálás a lakosság érzékenyítése szolgálja a stratégia céljait."

Az elkészült szakmai anyag széles körű helyzetértékeléssel mutatja be a klímaváltozásnak a megyében érzékelhető sajátosságait, a felmerülő kihívásokat és az ezekre adható válaszokat.

Kondora Bálint - alelnök, Vas Megyei Közgyűlés
"Egy érdekes megállapítása a stratégiának és mindenképpen elgondolkodtató, hogy ma Vas megyében egyetlen nap alatt hárommillió kilométert mennek a Vas megyei autók. Ez egy jelentős kibocsátási faktor itt a megyében, jóllehet nem a legnagyobb."

A károsanyag-kibocsátást háromszor akkora erdő tudná elnyelni, mint amekkora zöld területtel jelenleg rendelkezik a megye. Az elkészült stratégiát a Vas Megyei Önkormányzat most társadalmi egyeztetésre bocsátja, a szöveget bárki elérheti elektronikusan a megye honlapján. Véleményezésére 2017. november 15-ig van lehetőség.