Hírek

Vas megye legjobb borait minősítették Kőszegen

2018. április 13., 15:42

Az idei borversenyre 118 mintát neveztek a borászatok. A 2017-es év a kedvező időjárásnak köszönhetően – a gazdák szerint – kiugróan jó termést hozott, ami a borok minőségét is befolyásolta.

Vas megye legjobb borait minősítették Kőszegen

Fontos a szín, a tisztaság, az illat és a zamat, ezeket pontozta a szakértőkből álló 20 tagú zsűri a Vas megyei borversenyen. A nagyon régi hagyományokkal rendelkező szakmai megmérettetésre idén 118 minta érkezett a megye minden területéről a legkisebb gazdáktól és a nagyobb borászatoktól is.

Szövényi Áron - zsűrielnök
Az utóbbi évjáratokban azt hiszem, hogy a gazdáknak sikerült jobban felkészülniük, bár azért a borversenyt követő klímakonferencia mindig rávilágít arra, miként változik a klíma, és lehet, hogy az is kedvez itt a borok savasságának.

Sokan több borukat is nevezték.

Jagodics Attila - borász
Neveztem fehérekkel, roséval, vörösökkel is. Konkrétabban Irsai Olivérrel, Chardonnay-val, aztán Kékfrankos és Blauburger roséval, valamint Kékfrankossal, Blauburgerrel, és Cuvee-vel, és Cabernet Savignon-nal.

A szombathelyi Mándli Tibor amellett, hogy a zsűrizésben részt vesz, szintén megmérettette a borait.

Mándli Tibor - borász
Neveztünk. Bízunk bent, hogy szép eredményeket fogunk elérni a borainkkal.

A versenyen a megyei közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, a bor készítése kemény munkával jár, de a borturizmus húzóágazat lehet.

Kondora Bálint – alelnök, Vas Megyei Közgyűlés
A megyei jelentősége a bornak, a borgasztronómiának, ha egy kicsit így kitágíthatom, azt gondolom, hogy nagy, és egyre jelentősebb lesz a jövőben.

A megyei borverseny kiválasztott borait gasztrozsűri is értékeli.

Huber László – polgármester, Kőszeg
Jópár éve jött az ötlet, hogy kössük össze a gasztronómiával, próbálunk olyan borokat kiválasztani, ami egy ételsornak lehet a kiegészítése.

Kőszegen az április hagyományosan a szőlőről és a borról szól. A szakmai programokat számos kóstoló is kiegészíti.

Pócza Zoltán – igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ
Ennek aztán van több nyilvános eseménye is. Holnap lesz a borkorzó, utána városi bortúra lesz, és Szent György napkor délután is lehet az érmes borok közül kóstolni. Az idei évben az plusz, hogy 3 alkalommal a nagyközönség is megkóstolhatja ezeket a borokat.

A Vas Megyei Borverseny eredményeit a Szent György napi Szőlő Jövések Ünnepén hirdetik ki.