Hírek

Vas megyében okozta a legnagyobb gondot az országos hóhelyzet

2018. február 27., 14:30

A napok óta nem enyhülő szél miatt az utakat alig győzték takarítani a Közút gépei. A legmagasabb fokozatú készültséggel dolgoztak.

Vas megyében okozta a legnagyobb gondot az országos hóhelyzet

Kedden este kezdődtek a hófúvás miatti útlezárások Vas megyében. Ez a Csepreg és Lócs közötti szakasz annyira rossz állapotba került, hogy a burkolat még csak nem is sejthető a hó alatt: több méteres néhol a hótorlasz.

A napok óta nem szűnő széllel egyre nehezebben birkóztak meg a Közút gépei: a lehető legtöbb géppel takarították az utakat, azonban 10-15 perc múlva ez erős légmozgás újra visszahordta a havat az utak burkolatára. A legrosszabb helyzet a nap elején a Szombathelyi járás területén volt, aztán Sárvárnál kellett a legtöbb szakaszt lezárni..

A katasztrófavédelem sem pihenhetett: a megye minden részén szükség volt a segítségükre. Simaságnál személykocsik és teherautók csúsztak az árokba, és az őket mentő traktorok is így jártak - a tűzoltók húzták ki a járműveket. Néhány helyütt, így Vépen meg kellett akadályozni a hó lezúdulását egy épület tetejéről. A munkálatokat nehezíti a mínusz 10 fok körüli hőmérséklet és az 50-70 km/h-s északias szél.

A hóátfúvások miatt lezárt utak száma változó. Ezek mind mellékutak, elzárt település nincs Vas megyében.

“Azt kéri a hatóság, tehát a közút, a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem, hogy aki netán útnak indul, mindenképpen tájékozódjon a hatósági honlapokon, hogy milyenek az útviszonyok, és csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges. Sőt, a Közút munkatársai azt is kérik, hogy a nagy gépek, a teherautók ne az alsóbbrendű utakat használják, ne a mellékutakat, hanem mindenképpen a főutakat, mert a tisztítást így könnyítik meg számukra.”