Hírek

Vas megyei pálinkaverseny

2012. június 11., 21:00

Magyarország egész területéről, sőt a határon túlról is érkeztek minták a Vas megyei pálinkaversenyre. Az immár harmadik alkalommal megrendezett versengés különlegessége, hogy - az országban egyedülálló módon – az ellenőrző hatóság, azaz a vám- és pénzügyőrség szervezi.

Vas megyei pálinkaverseny

A versenyre magánfőzők is neveztek, nekik előzőleg származási igazolást kellett kérniük a NAV-tól. A kóstolást Szombathelyen tartották, az eredményeket pedig két júniusi pálinkafesztiválon hirdetik majd ki.

281 -féle pálinkát kóstolnak a bíráló bizottságok. Előbb a színét veszik szemügyre, majd az illatát értékelik, csak aztán következik a kóstolás. 

Barabás Attila vezérigazgató, Győri Likőrgyár Zrt.
Egy kissé szilvás, de sajnos érződik rajta, hogy jó kihozatalra törekedtek, és egy pici utópárlat is belekerült a pálinkába, tehát azt mondom, hogy a pálinkák közül biztos, hogy nem érmes pálinka.

A Vas megyei versenyre most már az egész országból, sőt Ausztriából és Szlovéniából is küldtek mintákat. Magánfőzők, bérfőzetők és kereskedelmi főzdék is nevezhettek - összesen 9 kategóriában.

Palotás József igazgató, NAV Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság
Szinte az összes gyümölcsrepertoárt felölelő gyümölcs tekintetében indítunk versenyt, úgy mint almatermésűek, csonthéjas termésűek, vagy szőlőpárlat, törkölypálinka, vadtermésűek, mindent felölelt a lehetőség.

A vad termésű pálinkából volt a legkevesebb, de azért akadt málnából, sőt berkenyéből főzött párlat is. Az idei tapasztalatok szerint egyre alacsonyabb alkoholszázalékkal készülnek az italok. Ritka az 50 fok közeli pálinka, de a gyümölcs aromája a bírálók szerint is inkább 40-44 fok körül érvényesül igazán. Hogy mennyire jó a pálinka, az 70 százalékban a gyümölcs minőségétől és az erjesztéstől függ a hozzáértők szerint. A Vas megyei versennyel a pálinkakészítők munkáját ismerik el a vámosok, akik az országban egyedül itt szerveznek ilyen megmérettetést.  

Bikfalvi Istvánné elnök, Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Szeszesital Szakbizottság
Mutatja azt, hogy a szakemberek, akik az ellenőrzéssel foglalkoznak, értékelik a jó pálinkát, értékelik a főzdéseket, akik jó pálikát állítanak elő, jó kapcsolatot tudnak kialakítani és az csak a termék minőségének javára válik, hogy az előállítók és az ellenőrök között ilyen jó kapcsolat van.

A bírálók kiválasztották a verseny és a megye legjobb pálinkáját, a többiek arany, ezüst, bronz minősítést vagy oklevelet kaphatnak. A díjakat júniusban a vönöcki és a győrvári pálinkafesztiválon adják majd át.