MNB
MNB - 2

Hírek

Vas megyei Szakmai Tanévnyitó Konferencia

2019. augusztus 30., 13:57

Az új tanév aktualitásairól, törvényi változásokról, és a köznevelési rendszer fejlesztéseiről is eszmét cseréltek a szakemberek az ELTE-SEK dísztermében. Az idén ötödik alkalommal rendezték meg a Vas megyei Szakmai Tanévnyitó Konferenciát.

Vas megyei Szakmai Tanévnyitó Konferencia

Fél évtizede szervezi meg a vasi közoktatási intézmények - óvodák, általános- és középiskolák - vezetőinek a Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ és az ELTE-SEK a Szakmai Tanévnyitó Konferenciát. A pedagógusképzés és ennek megújítása az ELTE egyik fő feladata - mondta el a megnyitón Németh István rektorhelyettes. A konferencia ennek a megvalósításában segít.

Németh István - rektorhelyettes, ELTE SEK
“Itt, ez a rendezvény is lehetőséget ad arra, hogy egyrészt a pedagógusok jelenlegi állásáról, állapotáról, hogyan viszonyulnak a változásokhoz, tudjunk tájékozódni, illetve  lehetőséget ad arra, hogy az új módszereket egy kicsit át tudjuk adni nekik, és az új szabályozási háttérről is legyenek információik, és azokról a fejlesztésekről, emylek az utóbbi időben lesznek.”

A kormányhivatal mint köznevelési hatóság részéről Ágh Ernőné főigazgató köszöntötte a résztvevőket, és hangsúlyozta, hogy a pedagógusok egy életre hatással vannak a diákokra. Németh László írót idézte.

Ágh Ernőné - főigazgató, Vas Megyei Kormányhivatal
“Az, hogy az iskola, és benne a tanár milyen volt, csak jó tíz évvel az iskola elvégzése után kezd kiderülni. A tanár nem is tudja, fogalma sincs, mikor hat igazán a növendékeire egy gesztussal, egy szóval, odavetett tréfás félmondattal.”

Az esemény nyitó előadása a köznevelési rendszer fejlesztéseiről szóló tájékoztatás volt: az EMMI munkatársa elsőként a magántanulói jogviszonyt felváltó egyéni munkarend engedélyezésének indokairól beszélt.

Madarász Hedvig - főosztályvezető - Emberi Erőforrások Minisztériuma
“Ugye nem csak a statisztikai adatokat nézzük, hanem számos jelzést kapunk, például kormányhivataloktól, vagy ahogy említettem, önöktől, intézményvezetőktől, vagy a nemzeti pedagógus kartól,  és ezeket a jelzéseket vizsgáljuk, és szükség szerint közbeavatkozunk.”

Az eseményen az Oktatási Hivatal és a Klebersberg Központ aktuális feladatairól, fejlesztéseiről, valamint a fenntarthatóságra nevelésről és az ökoiskolákról is szó esett.