Hírek

Vasárnap választunk

2010. április 09., 16:35
Vasárnap, az országgyűlési választások első fordulóján, közel 8 millió választópolgár járul az urnákhoz. Szombathelyen 70 szavazókörben több mint 65 000-en voksolhatnak. Az eredmények már aznap este fél 9 körül nyilvánosak lesznek.
Vasárnap választunk

A szombathelyi választási irodának idén kevesebb dolga akadt a benyújtott kifogásokkal, mint négy évvel ezelőtt. Összesen nyolc észrevétel érkezett: főleg a közterületen szabálytalanul elhelyezett plakátok és megállító táblák miatt panaszolták be egymást a pártok. A választási bizottságok a kifogások többségének helyt is adtak, és feljelentést tettek a jegyzőnél. Ma délután járt le az igazolások leadási határideje azok számára, akik nem a lakóhelyekün kívánnak szavazni.

Orbán István - a Választási Iroda munkatársa
"Jelen pillanatig 724-en jelezték, hogy Szombathelyen kívül, másik településen szeretnének szavazni, és az országból 363-an kérvényezték, hogy Szombathelyen tudjanak szavazni."

Vasárnap reggel 6 órakor nyitnak a szavazóhelyiségek, a választóknak személyi igazolványt és lakcímkártyát kell magukkal vinniük. Kétféle nyomtatványon lehet majd voksolni: az egyiken az egyéni képviselőjelöltek, a másikon a területi listát állító pártok szerepelnek. A szavazókörök este 7-kor zárnak.

Az első eredmények fél 9 körül lesznek nyilvánosak. Ha valamelyik jelöltnek sikerül 50 százalék plusz egy szavazatot elérnie, akkor nem kell második fordulót rendezni. Ellenkező esetben április 25-én ismét az urnákhoz kell járulniuk a választóknak. Szombaton 0 órakor életbe lép a kampánycsend, vasárnap este 7 óráig tilos a szavazókat befolyásolni. A kampánycsend-sértéseket a helyi választási irodán kell bejelenteni.