Hírek

Vasban nem tartalékosok őrzik a katonai objektumokat

2011. január 05., 07:29

Őrségváltás történt az ország 57 honvédségi objektumában. Januártól ugyanis a biztonsági cégekkel szerződést bontott a szaktárca, helyettük több mint 2000, újonnan szolgálatba állt önkéntes védelmi tartalékos őrzi a laktanyákat.

Vasban nem tartalékosok őrzik a katonai objektumokat

Vas megyében más a helyzet.


Vas megyében mindössze négy, már nem használt katonai objektum van: Egervölgyön lőtér, Kőszegen felderítő bázis, Lukácsházán lőszerraktár, és Szombathelyen a toborzóiroda. Ezeket a HM nem minősítette kiemelt jelentőségűnek, így itt egyelőre nem önkéntes tartalékosok, hanem a honvédelmi minisztérium egyik cégének vagyonőr alkalmazottai teljesítenek szolgálatot. Tavaly mindössze 18 tartalékos katonája volt az országnak, idén ezt a létszámot 8000-re bővítik. Szombathelyen eddig 26 jelentkezőt regisztráltak. A toborzóirodában folyamatos az érdeklődés. Ez az 59 éves férfi is önkéntes tartalékos szeretne lenni.

"Ebben az esetben Önnek az önkéntes védelmi tartalékos szolgálatot tudnánk felajánlani."

A regisztrációhoz alapadatokat kérnek: nevet, elérhetőséget, életkort, és hogy milyen katonai múltja van a jelentkezőnek.

Ferge László - százados, toborzótiszt
"Ez alapján tudjuk majd megmondani, hogy milyen katonai feladatokra tudjuk őket alkalmazni. Ami a legfontosabb: 18-65 év közötti jelentkezőket várunk védelmi tartalékosnak, a 18-50 év közöttieket pedig műveleti tartalékosnak."


A védelmi tartalékos posztokra nők jelentkezését is várják. A műveleti tartalékos szolgálat részleteiről, például hogy mennyi  pénzt kapnak, mi lesz a feladatuk és ez milyen elfoglaltsággal ját majd csak később értesítik az érdeklődőket.