Hírek

Vasban szinte mindenhol csökkent az álláskeresők száma

2019. november 05., 12:57

A megyében 800 álláshelyet kínál a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya a munkát keresőknek. A nyári megtorpanás után újra élénkül a munkaerőpiac – mondják. A regisztrált álláskeresők száma Celldömölk kivételével minden vasi városban csökkent.

Vasban szinte mindenhol csökkent az álláskeresők száma

Ha szakképzett ápolóról beszélünk, ha 30 dolgozó jelentkezne, akkor biztos, hogy mindenkinek lenne helye a kórház területén. 0.45

Vas megyében tíz évig nem volt ápolóképzés, 2015-ben indult újra az érettségire épülő oktatás. Ez a kimaradt időszak a legfőbb oka az ápolóhiánynak, a szakképzettséget nem igénylő egészségügyi munkaköröknél pedig az osztrák elszívó hatás érződik leginkább. A problémát helyettesítéssel és beiskolázással próbálják áthidalni.

Altmajer Beáta – ápolási igazgató, Markusovszky Kórház
„Elsősorban szakképzett ápolóra, illetve szakképzett egészségügyi dolgozókra lenne szüksége a kórháznak, gondolok itt a műtőszakasszisztensre, az aneszteziológus szakasszisztensre, szülésznőre és gyermekápolóknál is beszélhetünk hiányról.”

Nyáron alacsonyabb a munkaerő-kereslet – ezt tapasztalják a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályán. A cégek a nyári leállásuk idején nem hirdettek felvételt, és az álláskeresők is kevésbé voltak aktívak. Az ősz élénkülést mutat.

Rodler Tamás – főosztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
„Elsősorban a feldolgozó ipar területéről jönnek az új állásbejelentések. Aktuálisan Szombathelyen, illetve Vas megyében 800 álláshelyet mutatunk az interneten, de a honlapunkon három megyében több mint háromezer álláshelyet tudunk ajánlani az érdeklődőknek.”

A legtöbb ajánlat Szombathelyen várja az érdeklődőket. A megyeszékhelyen 1665 álláskeresőt tartottak nyilván szeptember végén. Arányuk Celldömölk kivételével minden vasi városban csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. A munkanélküliségi ráta Vasváron a legmagasabb: 6,2 %, Szombathelyen pedig 3,2 %, amely alacsonyabb az országosnál. A cégek állásajánlatai a kormányhivatal honlapján, a nyugatrmk.hu oldalon olvashatók.