Hírek

Vasi bor a külügyminisztériumban

2013. január 04., 16:35

Vaskeresztesi bort is kóstolhatnak ebben az évben a hazánkba látogató diplomáciai képviseletek tagjai. Garger Imre, 2009-es kékfrankosát ugyanis beválogatták azok közé a borok közé, amelyek a magyar borkultúrát képviselik a Külügyminisztérium hazai és külföldi rendezvényein.

Vasi bor a külügyminisztériumban

Ez az a kékfrankos, amely bekerült a Külügyminisztérium borválogatásába. Garger Imre 2009-es évjáratú kékfrankosa. Ez egy jó év volt a szőlőtermesztésben a Vas-hegyen, így jó bor is készült - mondja a termelő.

"Nem túl testes borról van szó. Nem is szeretnék olyan bort csinálni, ami tutti-fruttis, lekváros, ami 1-2 pohár után eltelít. Hanem egy jó beszélgetős bort."

Garger Imre 2004-ben vágott bele a szőlőművelésbe és borkészítésbe. Egy osztrák borásszal közösen készíti a kékfrankos borát..
A Külügyminisztérium novemberben kérte arra, küldjön mintát boraiból. Kékfrankosa bekerült  a 2013-as válogatásba.

Garger Imre
Ez egy visszajelzés, hogy jóirányba megyünk, indultunk. De van még mit tenni. Az a baj, hogy egyedül, az amit én célúl tűztem ki, hogy Vaskeresztest rávezetni a minőségiborok térképére. Én ezt a hegyet nem tudom odavinni, ahová az adottságai alapján kelene hogy kerüljön.

Hazai és külföldi diplomáciai rendezvényeken lehet majd megkóstolni a 2009-es kékfrankost. Így a világ minden táján megismerhetik Garger Imre borát. Ez egyben a térségnek illetve a vaskeresztesi boroknak is jó reklámot jelent.

Telefonnál: Hatos István, hegybíró
Jelentőssége van. Lehet, hogy nem egy-két nap múlva. De az emberek fülébejutott egy név. Kiváncsiak lesznek, meg is akarják kóstolni, kedvet kapnak, hogy vegyenek belőle. Vagy kedvet kapnak, hogy kiránduljanak egyet erre a tájra.

Szakemberek szerint csak jó minőségű borokkal lehet a piacokat meghódítani és ismertté tenni a vaskeresztesi borokat. A verseny ugyanis komoly: a választék, így a konkurencia hazánkban és külföldön is nagyon nagy.