MNB - 2
MNB

Hírek

Vasi Építészeti Biennálé

2018. december 14., 15:36

Vas megyében tevékenykedő építészek, belsőépítészek, táj- és kertépítészek közelmúltban készült munkáit ismerhetik meg az érdeklődők az idei Vasi Építészeti Biennálén. Az AGORA-Savaria Filmszínházban nyílt kiállításon a megye településeinek arculati kézikönyveiből is látható válogatás.

Vasi Építészeti Biennálé

Családi és társasházak, középületek, közterek, sport- és ipari létesítmények szerepelnek a Savaria mozi aulájában elhelyezett fényképeken. A tervezők által beküldött munkák közül a Vas Megyei Építész Kamara elnöksége válogatta ki azokat, amelyeket vizuálisan, funkcionálisan és a kivitelezés szempontjából is jó minőségűnek ítélt.

Ábrahám Ferenc elnök, Vas Megyei Építész Kamara
Nem az a cél, hogy ezek közül felhívjuk valamelyikre a figyelmet, hanem hogy a lakosság, az építtetők vizuális kultúrája egy kicsit emelkedjen, mert ebben sajnos Magyarországon nem járunk élen. 04:40

A kamara 2004-ben döntött úgy, hogy kétévente bemutatkozási lehetőséget kínál a tervezőknek. Az építési konjunktúra jele, hogy idén a korábbiaknál sokkal többen jelentkeztek. A bemutatott 31 épület között látható egyebek mellett a felújított kormányhivatal, a Smidt Múzeum új szárnya, és több vidéki létesítmény.

Az építész kamara ezúttal a 2017 végéig minden településen elkészített arculati kézikönyvekből is bemutat több mint 30-at. A tablókon látható fotók épített örökségünk helyi értékeit vonultatják fel, amelyeket megőrizni, vagy egy-egy új beruházás esetén figyelembe venni érdemes.

Takács András alelnök, Vas Megyei Építész Kamara
Kell a lakosság, a politikusok és minden más ember összefogása. Ezért is készületk az arculati kézikönyvek, hogy egy kis rálátást adjon a lakosságnak, hogy milyen értékei vannak a településnek. 12:03

A kiállításokat Harangozó Bertalan kormánymegbízott nyitotta meg, aki köszöntőjében azt hangsúlyozta: a települések egyedi arculatának megőrzését, a szerves fejlődést és a helyi identitás erősödését szolgálják az arculati kézikönyvek és az ezek nyomán született helyi rendeletek. Megalkotásukról konferencián cserélték ki tapasztalataikat az építészek, az önkormányzatok vezetői és a kormányhivatal munkatársai.