Hírek

Vasi Primák ünnepe

2014. október 17., 17:52

A megye és a város kiválóságait, az idei Prima díjasokat ünnepelte a közönség csütörtökön, a Weöres Sándor Színházban. A 10. gálán, az eddigi hagyományoktól eltérően a három kategória győzteseinek járó elismerés és a közönségdíj mellett  jubileumi Prima díjat is átadtak.

Vasi Primák ünnepe

A Prima Primissima díjat 2003-ban Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke alapította, célja a hazai tudomány, a művészet és a kultúra támogatása volt. 2005-től ez a területi Prima díjak odaítélésével egészült ki, így az ország egész területén önálló elismerésben részesülhetnek a kultúra, a tudomány, a művészet és a sport megyei legjobbjai. Szőnye József, a szövetség vasi  elnöke a kezdetektől bábáskodik a megyei díjak felett a jelöléstől az átadásig.                                                                    

Szőnye József – megyei elnök, Vállalkozók Országos Szövetsége
„Nekem ez nem munka, hanem, mindig megkérdik ebben a társadalmi munkában milyen fizetséget kapok. Ennél gyönyörűbb fizetség hol van, mint amit most kaptunk, ezt a sok örülő embert.”

Három kategóriában kilenc jelölt közül választhattak a szavazók. Tudomány és oktatás kategóriában Borovics Attila erdőmérnök nyert, aki szerint az elismerés mind saját, mind kollégáinak érdeme. Mint mondta, pályafutásának legfőbb vezérfonala az együttműködés.

Borovics Attila – igazgató,Erdészeti Tudományos Intézet
„Az ember megnézi a madaraknak a vonulását, azt látja, ha koordináltan repülnek, alakzatban, akkor a kutatók véleménye szerint 70 százalékkal kevesebb erőfeszítéssel érnek el ugyanolyan távolságra. Ugyanaz a helyzet az emberi kapcsolatokban, a kutatásban is. Ha egymást segítjük és nem versenyzünk egymással sokkal messzebbre, sokkal könnyebben juthatunk el.”

A jubileumi Prima díjat a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója kapta.

Pócza Zoltán – igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
„Szakmámban talán az a legfontosabb, hogy én egy beengedő típusú ember vagyok, tehát ha látok értéket, látok tehetséget, ha látok olyat, amit érdemes támogatni, azt mindenféleképpen megteszem.”

A sport kategóriában Szombathely olimpiai bajnok kalapácsvetője, Pars Krisztián vehette át az elismerést, kultúra kategóriában pedig Theisz Károly dísznövénykertész kapta a Prima-díjat. A közönségdíjat Bedics Sándor szentgotthárdi középiskolai tanárnak szavazták meg.

A gálán bejelentették, hogy jövőre először, megyei Junior Prima díjat is kiosztanak majd.