Hírek

Védőoltás agyhártyagyulladás ellen

2011. május 17., 09:51
Minden vasi középiskolást beoltanak a gennyes agyhártyagyulladás elleni vakcinával. Míg az elmúlt években országosan átlag 31 megbetegedést regisztráltak, tavaly július és ez év áprilisa között több mint duplájára nőtt a betegek száma, és 9-en meg is haltak.
Védőoltás agyhártyagyulladás ellen

Március végén egy 16 éves egyházasrádóci lány került kórházba, a gennyes agyhártyagyulladás tüneteivel. Egy körmendi középiskola diákja, rajta kívül 4 tanulótársa is megbetegedett. A fertőzés azonban nem állt meg a város határában, szombathelyi iskolákban is megjelent. A meningococcus baktérium okozta betegség magas lázzal, fejfájással, tudatzavarral jár. A C típusa kiszámíthatatlan, akár halálos kimenetelű is lehet. Cseppfertőzéssel terjed. Ezt pedig elősegíti a fiatalok életmódja - mondja a tisztifőorvos.

"Szeretik az egymás utáni cigizést, egy pohárból kortyolgatnak, ezek mind-mind a cseppinfekcióval terjedő fertőzéseknek kedveznek."
A megyei tisztifőorvos szerint az egyetlen megelőzési mód a védőoltás. A körmendi középiskola minden tanulóját beoltották már tavasszal, most úgy döntöttek, kiterjesztik az ingyenes védőoltási kampányt az összes vasi középiskolásra.

Dr. Reiner Vera - megyei tisztifőorvos, Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv
"A szülőket értesítenünk kell, hiszen a beleegyezésük szükséges ehhez, mert 14-18 éves korosztályról van szó. Azt javaslom, tekintettel a megbetegedések számára, illetve a jelenlegi járványügyi helyzetre, mindenképpen fel kellene venni a megajánlott védőoltást."

A tanév végéig több mint 12 ezer vasi diákot oltanak be. Azt szeretnék, ha minden család beleegyezne a védőoltásba, akkor ugyanis megállítható lenne a baktérium terjedése. A vakcina 5 évig nyújt védelmet. Az oltásokat, 14 ezer darabot az ÁNTSZ gyorsított közbeszerzési eljárással már beszerezte. A héten előkészítik a kampányt, a beadást várhatóan a jövő hét elején kezdik.