Hírek

Végállomás a színházban

2016. október 04., 16:55

Újabb bemutató előtt áll a Weöres Sándor Színház társulata: szerdán egy Tolsztoj-átiratnak, a Végállomásnak lesz a premierje a stúdiószínpadon. A krimiben Bálint Éva Koltai Róberttel játszik együk, aki rendezőként is jegyzi a darabot.

Végállomás a színházban

“Nem lenne szabad egy fiatal hölgy előtt ilyeneket mesélnem. Nem kell hogy féltsen. Mi történt harmincéves korában?”

Tolsztoj Kreutzer-szonátájával már több hazai teátrum színpadán találkozhatott a közönség, de B. Török Fruzsina újszerű átiratával, a Végállomással eddig csak kevesen. A tavalyi évadban a budapesti Tháliában kipróbált krimit most a szombathelyi Weöres Sándor Színházban rendezi és játssza partnerével Koltai Róbert.

Koltai Róbert - színművész (Pozdnisev), rendező
“Filmben könnyebben meg, hogy rendezni és játszani, mert az pici részekből áll, és egy csomó jelenetben nincsen benne az ember. Itt csak azért lehetett megcsinálni, mert a Fruzsina ennyire jót írt, másodsorban pedig ilyen partnereim voltak, mint Pesten a Gubás Gabi és itt az ugyancsak tündöklő Bálint Éva. Tehát amikor már játszunk, akkor már el kell felejtenem, hogy én rendeztem.”

A lényegében kétszemélyes darab egy vonat étkezőkocsijában zajlik, ahol Pozdnisev egész éjszaka azt meséli egy titokzatos női utastársának, hogy hogyan is szúrta le harminc évvel korábban a feleségét.

“Arcukon a kétségbeesett borzalom kifejezése volt, de a feleségem szemében volt még valami más is.”

Kíméletlen részletességgel tárul fel a múlt a beszélgetés során. A két művész nem először játszik együtt, de a viszonyuk más, Koltai partnerének most passzívabb a szerepe.

Bálint Éva - színművész
“Nekem ez nehezebb, mint a tavalyi, bevallom, mert a tavalyin pörgette magát az ember, ment vele. Tehát ahol aktív az ember, ott nekem könnyebb. Én szeretem ezt a fajtát is, ez egy teljesen másfajta előadás. Itt ő az aktív szereplő, én csak viszem tovább a kérdéseimmel a történetet.”

A Weöres Sándor Színház idei évadának második bemutatójára készül: a Végállomás című egyfelvonásos krimit szerdán este láthatja először a nagyközönség a stúdiószínpadon.