Hírek

Végéhez közelít a válság?

2010. augusztus 27., 12:35
A válság előtti adatokhoz közelítenek a munkaügyi mutatók. Januárban a gazdasági válság legmélyebb pontján csaknem 15 ezer regisztrált munkanélküli volt a megyében. Ez a szám fél év alatt drasztikusan, mintegy ötezerrel csökkent. Átlagosan havonta ezren visszatértek a munkaerőpiacra.
Végéhez közelít a válság?

Nyáron viszont több mint 900 pályakezdőt regisztráltak. A munkaügyi szakemberek azt mondják, idén gyorsabban el tudnak majd helyezkedni az iskolából kikerülők, mint az elmúlt években, ami azt jelzi, hogy munkaügyi szempontból végéhez közelít a gazdasági válság.


Németh Zsolt kirendeltségvezető azt mutatja, hogy az álláskereső pályakezdők száma egy hónap alatt csaknem 200 fővel nőtt, de ez minden évben így van. Az álláskeresők száma szeptemberben várhatóan csökkeni fog, mivel a megyében működő multinacionális cégek több száz főnyi munkaerőigényt jeleztek. Csoportos leépítésről ellenben idén még nem kapott bejelentést a munkaügyi központ.

Németh Zsolt - kirendeltségvezető, regionális munkaügyi központ
"A gazdaság normálisan mozog, most már szeptember, októberben jobb esélyük lesz az álláskeresőknek elhelyezkedni, mint az előző két évben."

Fontos - mondja a munkaügyi központ vezetője, - hogy mindenképpen regisztráljon a központnál az, aki iskolai tanulmányait befejezte, ám nem talált egyből munkát. 3 havi nyilvántartott álláskeresés után ugyanis részt vehet a fiatal a központ képzésein, vagy választhat az egyéb támogatási lehetőségek közül.

Jelenleg Vas megyében az aktív népesség közel 10%-a álláskereső. Ha folytatódik a munkaerőpiac aktivitása, év végére a válság előtti szintre, azaz kevesebb mint 9 ezerre csökkenhet a munkanélküliek száma.