Hírek

Véget ért a 2015-ös Savaria Történelmi Karnevál

2015. augusztus 31., 16:43

Vasárnap este tíz óra után hunyt ki a Vesta templom lángja. Ezzel hivatalosan is véget ért a karneváli időszámítás.

Véget ért a 2015-ös Savaria Történelmi Karnevál

Hagyományosan az Artistica Anama Cara előadásával zárult a Savaria Karnevál. Tűzfújással, buzogányhajítással és tüzes karikákkal kápráztatták el a Kaufbeurenből érkezett artisták a Forum színpad közönségét. Majd tíz óra után kihunyt a Vesta-templom lángja.

“A Vesta templomból egy lángot kiemel az Artistica képviselője, átadja, dr. Puskás Tivadar megyei jogú város polgármesterének, hogy a lángot együtt elvigyék és egy évig őrizzék, Mindeközben kialudt a Vesta templomban a tűz, jelezve a karneváli időszámítás végét.”

Ezzel Puskás Tivadar polgármester a város szenátorainak társaságában és a Savaria Legio kíséretében hivatalosan is lezárta a 16. Savaria Történelmi karnevált, majd összegezte a három napos ünnepet.

Puskás Tivadar - polgármester
“Nagyon jól sikerült, rengeteg látogató volt, rekord számú volt a testvérvárosok küldöttsége is, és hát rekord volt az idáő is, ugyanis olyan idő volt, olyan időt biztosított a jó Isten számunkra, ami igencsak használt a Savaria Történelmi Karneválnak.”

Az utcai programokon kívül a  karneválozókat a szombathelyi múzeumok is rendkívüli nyitva tartással várták.

Csapláros Andrea - kuratóriumi elnök, karneváli közalapítvány
“Elsősorban a Képtár hosszabb ideig volt nyitva. Ugye az Iseum nem tudott hosszabb ideig nyitva lenni, ugyanis mi is részt vettünk a felvonuláson, de a Képtár este tízig volt nyitva, és ezt a látogatók ki is használták, és meg is nézték, tehát a Borok utcájából föl is mentek, és tíz óráig tényleg viszonylagos csendben élvezhették a kiállításokat.”

A négynapos fesztivál szervezői sikeresnek ítélték a rendezvényt.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
“Nagyon jó azt látni, hogy négy napon keresztül ennyi ember jól érezte magát. Nagyon jók a visszajelzések. mindenki azt mondja, hogy talán a 15, vagy az elmúlt 16 év legjobb karneválján vettek részt. Ez egy nagyon pozitív visszajelzés számomra.”

Az érintett utcákban és a forgalmas karneváli csomópontokon már éjjel megkezdődött a takarítás. Hétfő délelőtt már tisztaság uralkodott a Fő téren, egy-két bontásra váró stand emlékeztetett csupán a négynapos históriás játékokra. Ugyanakkor a Borok utcájában, azaz a Rákóczi Ferenc utcában még gőzerővel dolgoztak a SZOVA munkatársai. A hulladékok összegyűjtését és elszállítását követően röviddel adásunk előtt visszaállt a megszokott forgalmi rend.