MNB
MNB - 2

Hírek

Véget ért a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

2019. augusztus 07., 15:00

Gerő László építészre, a hazai műemlékvédelem kiemelkedő egyéniségére emlékeztek a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem résztvevői. Ezzel ért véget a hét eleje óta tartó szakmai program, amelynek keretében arról cserélték ki gondolataikat a szakemberek, hogyan alakíthatók élhetővé, a lakók igényei szerint a városok.

Véget ért a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

Szombathelyen, Széll Kálmán utcai szülőháza előtt emlékeztek a 20. századi magyar műemlékvédelem kimagasló alakjára az urbanisztikai nyári egyetem résztvevői. Gerő László számtalan publikációjával, oktató munkájával és jelentős épületek rekonstrukciójával írta be magát a hazai építészet történetébe. Nevéhez fűződik egyebek mellett a nagyvázsonyi vár, a budavári királyi palota és az óbudai amfiteátrum helyreállítása.

Egri Balázs építész
Ezek az általa helyreállított emlékek sohasem valami tudományos szárazsággal létrehozott vagy újragondolt alkotások, hanem mindig a laikus szemszögéből is képes volt vizsgálni ezeket és élménnyé tenni ezeknek a meglátogatását.

Osskó Judit még 1988-ban készített portréfilmet Gerő Lászlóról, akire nagytudású, kiemelkedő műveltségű, és közvetlen emberként emlékszik.

Osskó Judit építész, televíziós szerkesztő, műsorvezető
Ugye állandóan vita van és volt is, hogy a romkonzerválás. és hát ugye a római kori emlékekből nem sok maradt, és ennek következtében ezeket romként állítját helyre, és ahogy a Laci bácsi mondta, hogy ő gyerekkorában azt hitte, hogy a rómaiak alaprajzokban éltek. Úgyhogy szellemes volt, kedves volt, szeretnivaló volt. 16:47

A megemlékezés a Savaria moziban folytatódott, ahol a résztvevők megnézték a szombathelyi építészről készült filmet. Ezzel ért véget a nyári egyetem tanácskozása, amelyen arról cserélték ki gondolataikat az építészek, hogyan alakíthatók a városlakók igényei szerint a települések. Szó esett arról, mitől lesz biztonságos, kényelmes a város, hogyan lehet alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, és milyen a befogadó város, ahol a szegényebbek sem szorulnak ki a peremterületekre. Elhangzott: az emberiség jelentős hányada bádogvárosokban él, de a lakhatás Magyarországon is komoly probléma.

Körmendy Imre elnök, Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem Tanácsa
Az, hogy 92 százaléka az embereknek saját tulajdonú lakásban él, az nem jelenti a megoldottságot. Mert nagyon sok, minden színvonalat nélkülöző lakás van az országban. Tehát magyarán egy bérlakásépítésre, egy szociális bérlakásépítésre nagyon szüksége lenne az országnak. 04:40

Az urbanisztikai egyetem programja kőszegi és büki tanulmányúttal zárult. Bük lesz a témája és a helyszíne is az idei, 9. tervezőtábornak is augusztus 31-én és szeptember 1-jén.