MNB
MNB - 2

Hírek

Véget ért az idei Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

2017. július 20., 15:29

Csütörtökön az Európa Kulturális Fővárosa 2023 című pályázat került a középpontba. Pénteken szentgotthárdi tervező tábori tanulmányúttal zárja kapuit az egyetem.

Véget ért az idei Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

Az Urbanisztikai Nyári Egyetem utolsó napján Csaba Ders tartott előadást a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa tapasztalatairól. Kitért többek között arra is, hogy a pályázat lehetőséget adott egy új modell kidolgozására az épített örökségek védelmének érdekében. 2010-et követően az óriási költségvetésből megvalósuló épületek, intézmények kihasználtságáról azonban negatív híreket lehetett hallani.

Csaba Ders - építész urbanista
"Vannak olyan intézmények, amelyek nagyon jó kihasználtsággal működnek, a Kodály Központ például kiválóan működik. Nyilvánvalóan ez egy nehéz dilemma, nehéz megmondani, hogy egy ekkora infrastrukturális fejlesztés a későbbi fejlesztések során mekkora tényleges fejlesztést tud generálni."

Fontos kiemelni, hogy Pécs a 21. század eddigi legsúlyosabb gazdasági válságának közepén lett főváros. A létrehozott intézmények pedig több évtizedre előremenőleg határozhatják meg a baranyai megyeszékhely társadalmi, gazdasági és kulturális életét.

Kulturális alapokon nyugvó hosszútávú városfejlesztési lehetőséget lát a szombathelyi városvezetés az Európa Kulturális Fővárosa 2023 című pályázatban, amelynek elnyeréséért soha nem látott összefogás tapasztalható a vasi megyeszékhelyen.

Koczka Tibor - alpolgármester
"Széleskörű társadalmi összefogással és társadalmasítással elértük, hogy naponta tucatjával érkeznek vissza azok a kérdőívek, amelyeken arra vagyunk kíváncsiak, hogy a szombathelyiek milyennek látják a városukat. Persze írnak pozitív és negatív dolgokat, de mi ezekből is sokat tanulunk."

Az alpolgármester hozzátette: Szombathely akkor is nyertese lesz a pályázatnak, ha a zsűri nem a 2000 éves múlttal rendelkező várost választja Európa soron következő magyar kulturális fővárosának, hiszen már meglesz az elképzelés, hogy az emberek milyen Szombathelyt akarnak maguknak a következő évtizedekben.