MNB
MNB - 2

Hírek

Végrehajtó viheti a kocsit

2011. február 17., 17:26
Az elmúlt 8 évben közel megduplázódott a bírósági végrehajtási ügyek száma. Legtöbbször a meg nem fizetett parkolási díj, a közüzemi hátralékok vagy a rendezetlen mobiltelefonszámlák miatt kell eljárniuk. A néhány száz forintos tartozás hamar a többszörösére is duzzadhat.  
Végrehajtó viheti a kocsit

Egy ilyen mozdulat akár több tízezer forintjába is kerülhet annak, aki nem fizeti be a parkolási bírságot. A Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt-nek több millió forint a kintlévősége. 15 nap után felszólítást, 60 nap múlva pedig közjegyzői fizetési meghagyást küldenek az ügyfélnek, ekkor már a pótdíj 41-szeresét kérik. Aki ezután sem fizet, bírósági végrehajtóhoz kerül az ügye.

Vörös Lajos egységvezető, SZOVA Zrt.
"Az évi több tízezer bírságolásból több száz azoknak a száma, amelyek végrehajtási szakaszba kerülnek. Egy részük kifizetésre kerül, ezek éveken át húzódó ügyek."

Bár a Szombathelyen működő bírósági végrehajtók egyike sem akart nyilatkozni, annyit egyikük elmondott, hogy a korábbi ötezres ügyszám tavaly több mint 9 ezerre duzzadt. A törvény pedig arra is lehetőséget ad számukra, hogy egy kisebb tartozás miatt nagy értékű vagyontárgyat foglaljanak le. Ennek a gépkocsinak a tulajdonosa 100 ezer forintnyi parkolási bírsággal tartozott, az autót pedig elrejtette a végrehajtó elől. Autóvadászok találták meg egy korábbi akciójuk alkalmával az egyik parkolóban. Lefoglalták, és elszállították. Az adósság megfizetése érdekében kezdeményezhetik a gépjármű kivonását a forgalomból is. A szombathelyi okmányirodában az elmúlt három évben megtízszereződött az ilyen ügyek száma.

A szombathelyi Okmányirodában van olyan nap, hogy 20-30 tartozás miatt kell határozatot hozni.

Dr. Németh Adrienn vezető, Szombathelyi Okmányiroda
"Az esetek többségében, amit inkább tapasztalunk, hogy megszaporodott , amikor tartozás miatt valamilyen hatóság kezdeményezi a forgalomból kivonást. Ez elsődlegesen az adó- és vámhivatal, valamint a bírósági végrehajtók."

Januártól a rendőrség is kezdeményezheti a forgalomból kivonást. Az objektív felelősség bevezetése óta ugyanis 8 milliárd forintnyi közigazgatási bírságot nem fizettek be a megbüntetett autósok.