MNB
MNB - 2

Hírek

Végzettség nélküli iskolaelhagyók számának csökkentése

2018. november 28., 14:28

Az Európai Szociális Alapból finanszírozott, mintegy 550 millió forint támogatással valósul meg a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum intézményrendszerének átfogó fejlesztése. Ennek célja, hogy csökkentsék a végzettség nélküli iskolaelhagyók számát. A projekt nyitórendezvényének helyszíne az Oladi tagintézmény színházterme volt.

Végzettség nélküli iskolaelhagyók számának csökkentése

Égető probléma ma Magyarországon, hogy a diákok hozzávetőlegesen 25-30%-a végzettség nélkül marad ki a szakképzésből.

Lőrincz Krisztián - szakmai vezető, Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
"Minden negyedik gyerek távozik az adott intézményből. Ha a komplett oktatási rendszerre vonatkoztatva nézzük meg ezeket az adatokat, akkor 11,9 százalék körül vagyunk, ugye ezek 2016-os adatok, tehát közel 2 évesek és a statisztikusok azt mondják, hogy van némi emelkedés, tehát nemhogy csökkent a lemorzsolódás, hanem még valamilyen szinten még emelkedett is."

Ezen a problémán kíván segíteni országos szinten a több mint 20 milliárd forintnyi összértékű fejlesztési projekt, amelynek kezdetekor, a helyzetértékelés és cselekvési terv elkészítése során kiderült többek közt, hogy a tanulók alapképességei hiányosak, nem áll rendelkezésre iskolai pszichológus, nincs ifjúságvédelmi felelős megfelelő óraszámban, valamint szükséges a tanárok továbbképzése, az intézmények felszereltségének modernizációja és közösségi tereinek fejlesztése. Ezeknek a problémáknak a kezelésére nyújt a projekt lehetőséget. Az eseményen Rettegi Attila főigazgató hangsúlyozta: az országos átlaghoz képest a Szolgáltatási Szakképzési Centrum mutatói sokkal jobbak.

Rettegi Attila – főigazgató, Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum
"Mi a Szolgáltatási és Szakképzési Centrumban egy 7 százalékos lemorzsolódást mértünk az elmúlt 5 évre visszamenőleg, dehát ugyanúgy, mint szerte az országban most a szakképzésben ezen dolgozunk, ezt a 7 százalékot szeretnénk további 1,5 százalékkal csökkenteni."

A Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum 6 tagintézményében várhatóan 2020 májusában zárul a projekt.